Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Knipan såldes

Från 2014
Uppdaterad 17.02.2014 14:09.
Bildtext Hans Lundström fortsätter hyra Knipan
Bild: Yle/ Maria Wasström

Sommarrestaurang Knipan i Ekenäs har sålts till företagarna Don Björkström och Yngve Lignell. De ingår ett femårigt hyresavtal med krögaren Hans Lundström i Ekenäs.

Raseborgs stadsstyrelse beslöt på måndagen enhälligt att sälja Knipan till Björkström och Lignell för 167 500 euro. Utgångspriset var 350 000 euro.

Enligt stadsdirektör Mårten Johansson fanns det inget annat alternativ än att sälja Knipan eftersom kostnaderna är för höga.

Ett gängse pris

Stadsstyrelsens ordförande i Raseborg Anders Walls (SFP) säger att försäljningspriset 167 500 euro kan kännas lågt men det var det högsta anbudet staden fick.

- Priset kan sägas vara ett gängse värde. Av de intressenter vi hade var det här anbudet det högsta, säger Walls.

Han påminner om att Knipan är ett gammalt hus med ganska stora underhållskostnader.

- Byggnaden kommer också att kräva investeringar. Och den verksamheten man driver där, alltså restaurangverksamhet, kan ju bara hämta en viss del, säger Walls.

Att det står klart att Hans Lundström fortsätter som krögare på Knipan ser stadsstyrelseordförande Walls som en positiv sak.

- Nu kan man trygga restaurangverksamheten fem år i streck och behöver inte med väldigt korta verksamhetsperioder bedriva krogen.

- Som helhet tycker jag att det är en bra sak att man har den här krögaren (Lundström) här bakom. Det är kanske det som är det viktigaste för de flesta här i Västnyland att det finns en restaurang där, säger Anders Walls.

Fortsätter som förr

Yngve Lignell som är den ena nya ägaren säger att verksamheten tillsvidare fortsätter som förr.

- Tillsvidare har vi restaurangen uthyrd, säger Lignell.

Hans Lundström som innehar restaurang GH i Ekenäs drev Knipan i fjol somras och kommer alltså att fortsätta ha restaurangverksamhet på Knipan de kommande fem säsongerna.

Björkström och Lignell vill fortsätta utveckla restaurangverksamheten på Knipan. Björkström som är från Karis har utbildning i restaurangbranschen. Han har tidigare innehaft skoaffären Sko-Don i Karis. Han har de senaste 15 åren jobbat i Spanien och Sydamerika.

Lignell driver Hotell Galaxy och restaurang Mac Daniel´s grill i Kimito. Han har i 15 års tid ansvarat för restaurangverksamheten under Baltic Jazz i Dalsbruk.

Läs också:
Knipan – Vad hände år 2013?
Visionerna för Knipan är ännu hemlinga
Underhållning och god mat behövs på Knipan

Diskussion om artikeln