Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nöjd Peter Östman efter bönefrukosten i Washington DC

Från 2014
Peter Östman
Bildtext Peter Östman
Bild: YLE/Andy Ödman

Riksdagsledamot Peter Östman (KD) deltog senaste vecka i den 62:a National Prayer Breakfast i Washington DC i USA. Det hela var en givande resa, säger Östman.

Sammanlangt deltog i år dryga 3000 personer från dryga 100 länder. De var politiker, företagare och representanter för frivilligorganisationer. Peter Östman var en av fem representanter från Finland. Sari Essayah deltog i egenskap av EU-parlamentariker.

Peter Östman efter The National Prayer Breakfast

Programmet är inte längre tillgängligt

Inför resan sade Peter Östman att han skulle ta tillfället i akt och berätta om Österbotten och vårt näringsliv. Det blev ur det hänseendet också en lyckad resa.

- Jag knöt faktiskt massor av kontakter och blev förvånad över vilka möjligheter den här tillställningen gav, säger Östman.

"Frukosten" är egentligen en mängd evenemang. I samband med morgonmål, luncher och kvällstillställningar hölls en mängd seminarier. Sittordningen följde ett roterande system.

- På så vis fick man alltid nya människor bredvid sig. En kväll satt jag till exempel med vice-vd:n för Bank of America Merrill Lynch, säger Östman.

Dags att jobba på Finlands "brand"

Bildtext Barack Obama var en av talarna på bönefrukosten
Bild: AFP / Lehtikuva

En iögonfallande sak säger Östman att rörde senaste tiders prat om att Finlands varumärke, "brand", är för svagt. Folk känner inte till Finland - det fick Peter Östman bekräftat.

- Det är att konstatera att är ett faktum, så jag tror vi har en hel del att jobba med. Först och främst att göra både Finland känt, men också våra företag och de produkter vi har.

Alla USA:s presidenter efter Dwight D. Eisenhower har deltagit i The National Prayer Breakfast. Den nu sittande presidenten Barack Obama är inget undantag.

- Han höll ett tal där han bland annat försvarade religionsfriheten, säger Peter Östman.