Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Christiania öppnar upp för 200 nya invånare

Från 2014
Uppdaterad 11.02.2014 16:41.
Bild: Wikipedia

Fristaden Christiania i Köpenhamn i Danmark, öppnar upp för 200 nya invånare.

Fristaden har hållit stängt i en veckas tid för att ifred få diskutera fristadens framtid, och så gott som alla var eniga om att antalet invånare ska utökas, säger Christianias presstalesman Allan Laustsen.

Nya hus ska byggas för att göra plats för de nya invånarna

Det är oklart när bygget kan komma igång. Idén ska först igenom arbetsgrupper, varefter fristadens invånare ska höras - och den processen kan upprepas ett antal gånger innan byggplanen klarnar.

Sedan ska planen godkännas antingen av Kulturstyrelsen eller Köpenhamns kommun, beroende på var i Christiania husen ska byggas.

Christiania får, enligt presstalesman Laustsen, dagligen förfrågningar av intresserade som gärna vill bosätta sig i fristaden, och varje gång en bostad blir ledig kommer det omkring 50-60 ansökningar.

Personer som är intresserade av att bo i Christiania ska bland annat genomgå samtal med ett urval av Christianiabor som tar ställning till kandidaturen utgående från ett antal kriterier.

Christiania - ett självstyrt område

Christiania är ett gammalt militärområde som 1971 omvandlades till en kulturell och social fristad.

Christiania har i dag ett självstyre byggt på att varje individ har ansvar för sitt eget liv och hem.

Fristaden saknar lagar, men bygger på en handfull regler som alla invånare ska leva efter. Bland annat är tung narkotika, vapen och våld förbjudna.

Inte heller handel med bostäder eller byggnader är tillåtet.

Det bor cirka 700 vuxna och 150 barn i Christiania i dag.