Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Knipan - Vad hände år 2013?

Från 2014
Ekenäs hamn.
Bildtext Efter många svängningar verkar framtiden nu ljus för Knipan.
Bild: YLE/Mikaela Sonck

Diskussionerna kring Raseborgs pärla, sommarrestaurang Knipan, rullade fram och tillbaka under fjolåret.

Året började med att Raseborgs stad i januari sade upp det femåriga hyreskontraktet med krögarna Tiina och Christian Nyström. Esboföretaget Patio Gourmet Oy hade i det skedet hunnit sköta restaurangen i Ekenäs under ett års tid.

Restaurangverksamheten år 2012 gick inte helt som en dans på rosor. Staden uppgav att kontraktet sades upp bland annat på grund av obetalda hyror. Men helt så svartvitt var det ändå inte enligt krögarna.

I januari började staden jaga efter en ny krögare.

Kändiskock visade intresse

I slutet av januari meddelade den åländska tevekocken Michael Björklund att han inte är intresserad av att hyra Knipan, men att han kunde vara intresserad av att köpa den. Många invånare tog emot Björklunds intresse med öppna armar.

I mitten av februari gick stadens anbudstid om att hyra Knipan för två år ut. Ingen krögare hade visat intresse för att hyra restaurangen.

Kommunisternas Peter Björklöf lämnade in en motion till Raseborgs stadsfullmäktige om att Knipan borde säljas.

Ekenäskrögare tog över

I början av mars meddelade stadsstyrelsen att man har beslutat att "hyra ut" Knipan gratis under sommaren till företaget Puerto Nova Ab, som ägs av krögaren Hans "Hasse" Lundström. Raseborgs interna service fick i uppdrag att utreda framtida användning av Knipan, där en eventuell försäljning inom september 2013 ingick.

Knipans dörrar öppnades traditionsenligt första maj. Det här trots att konflikten mellan Raseborg och det förra krögarparet Nyström fortfarande var olöst.

"Knipan borde säljas"

Direktionen för intern service kom i sin utredning fram till att Knipan borde säljas.

Stadsstyrelsen kunde ändå inte enhälligt komma överens om en försäljning och begärde därför in anbud för både försäljning och en långvarig uthyrning.

Detaljplanen för Knipan ändrades i samma veva. Knipan ska i huvudsak användas som restaurang, men nu öppnades också möjligheter för annat som stöder restaurangverksamheten och besöksnäringen i gästhamnen.

Aktia fastighetsförmedling fick i uppdrag att sälja eller hyra ut Knipan före utgången av år 2014.

Köparen förbinder sig att huvudsakligen använda Knipan för restaurangverksamhet. Om köparen bryter mot syftet kostar det 50 000 euro i vite.

Knipan såldes

I februari 2014 såldes Knipan till företagarna Don Björkström och Yngve Lignell. De ingår ett femårigt hyresavtal med krögaren Hans Lundström i Ekenäs.

Framtidsvisionerna för restaurangen är tillsvidare hemliga.