Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Yellen: USA ändrar inte kurs

Från 2014
Uppdaterad 12.02.2014 05:48.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

I USA har marknaderna reagerat positivt på den nya centralbankschefen Janet Yellens första officiella linjedragning, och på besked från kongressen att det inte blir ett nytt förödande bråk om USA:s skuldtak.

Huvudbudskapet i Yellens tal var att hon tänker hålla fast vid samma penningpolitik som hennes företrädare Ben Bernanke. För även om ekonomin har blivit starkare så är den ännu inte tillräckligt stabil, menade hon.

- Arbetsmarknaden har ännu inte återhämtat sig, och arbetslöshetssiffrorna är ännu höga, sade Janet Yellin, och poängterade bland annat det stora antalet långtidsarbetslösa i den ekonomiska översikt som hon presenterade för kongressen.

Arbetslösheten har sjunkit till 6,6 procent i USA, vilket är nära den gräns som den amerikanska centralbanken Federal Reserve hade satt upp som mål för att avstå från den låga styrräntan.

Men enligt den nya Fed-chefen kommer styrräntan ändå att hållas nära noll i fortsättningen också, vilket har tolkats som att centralbanken inte längre vill stirra bara på arbetslöshetssiffrorna då man bedömer sysselsättningsläget.

Janet Yellen meddelande som väntat också att man fortsätter att trappa ned stödköpen av obligationer, vilket är ytterligare ett tecken på att hon kommer att fortsätta med samma penningpolitik som hennes företrädare.

Det var ett av de besked som marknaderna kunde glädja sig åt, för kongressen hade under tisdagskvällen också en egen ekonomisk nyhet att bjuda på.

Representanthuset godkände med rösterna 221 mot 201 det lagförslag som höjer USA:s skuldtak för ett år framåt, vilket blev möjligt efter att den republikanska falangen inte kunde enas om eventuella motkrav.

Lagförslaget går nu vidare till senaten där det väntas få grönt ljus, och det skulle betyda att USA för första gången på tre år undviker en sista stundens armbrytning om landets statsskuld.