Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland fortfarande bäst på pressfrihet

Från 2014
händer förbundnda med skyltar i bakgrunden som uppmanar att avsluta tortyr och mördandet av journalister
Bild: EPA/IAN LANGSDON

Finland är fortfarande världsledande vad gäller pressfrihet. USA har däremot rasat på listan.

Organisationen Reportrar utan gränser (RSF) har publicerat sitt årliga pressfrihetsindex, och Finland är i topp tillsammans med Norge och Holland. Samma länder har legat högst upp sedan år 2008.

RSF konstaterar att pressfriheten i Finland är starkt tryggad i lag. Det är aningen oroande att medieägandet är så centrerat i Finland, men trots det är mediefältet mycket mångfacetterat, konstaterar RSF.

USA har rasat i indexet efter försöken att stoppa de två avslöjarna Edward Snowden och Bradley Manning. År 2012 låg USA på 13 plats i världen vad gäller pressfrihet. Nu återfinns landet på 46:e plats, mellan Rumänien och Haiti.

De länder i världen där journalister har det svårast är Eritrea, Nordkorea och Turkmenistan. Också Ryssland får ett bottenindex. Inom EU är pressfriheten sämst i Bulgarien och Grekland.

Syrien, Filippinerna, Pakistan och Somalia hör till de farligaste länderna för journalister. I Syrien dödades tio journalister i jobbet i fjol, medan åtta journalister dödades i Filippinerna, och sju i Somalia och Pakistan.

Här kan du titta på Pressfrihetskartan 2014

Diskussion om artikeln