Det är lätt att bli lurad på nätet
Lurendrejarna har hittat en ny marknad i och med att handel över nätet blir allt vanligare. Bedrägerierna som sker på nätet har konstant ökat de senaste fem-sex åren konstaterar överkonstapel Mikael Appel som är kommunikationschef vid Österbottens polisinrättning och som också fungerar som så kallad nätpolis.
- Bedrägerierna kan ske i olika former och det kan handla om summor från en tia upp till 100 000 euro, säger Appel.
När det handlar om de anmälningar som polisen får så är ett vanligt scenario att man i något fom av torg på nätet köpt en vara som kostar allt från några tior upp till nån hundralapp. Man har betalat in pengar på ett konto, men sedan aldrig fått produkten man har betalat för.
Det kan också handla om så mycket pengar som upp till 100 000 euro. Då är det oftast frågan om så kallade kärleksbedrägerier. En person har blivit kär i någon via nätet, en person den aldrig träffat, och den personen är inte alls den som den utger sig för att vara utan är bara ute efter pengar.
Polisanmälan
Meeri Aaltonen köper och säljer ofta barnkläder på nätet. Hon blev för något år sedan lurad när hon köpte en overall för 50 euro. Overallen kom aldrig fram fastän Meeri hade satt in pengar på säljarens konto. Meeri polisanmälde saken och det framkom att samma säljare var känd av polisen och hade sålt samma overall till många. Meeri bestämde sig för att inte gå vidare med polisanmälan i utbyte mot att hon fick tillbaka pengarna.
14-åriga Joakim Edman blev nyligen lurad när han och hans kompis köpte varsitt spel på nätet. Via nätet fick de kontakt med en flicka som sade sig ha två spel. Pojkarna fick hennes telefonnummer, hade kontakt med henne och bestämde sig för att köpa varsitt spel. Joakims mamma var misstänksam men Joakim övertalade henne.
- Alla köper via nätet nuförtiden och folk får nog alltid det dom har betalat för sa han för att övertyga sin mamma.
Pojkarna betalade in pengarna på kontonumret de hade fått, sammanlagt 200 euro. Men det kom inga spel. Efter en vecka hörde pojkarna av sig till flickan och då svarade hon att spelen är på väg, men trots det dök de aldrig upp. När pojkarna försökte ta kontakt igen svarade inte flickan mer.
När kompisens pappa kollade upp telefonnumret gick det till ett förbetalt abonnemang och pojkarna insåg att de blivit lurade. Ärendet ska nu polisanmälas, men risken finns att pojkarna blir utan både spel och pengar.
Kolla upp säljaren
- Man ska undvika att betala in pengar på ett konto och sedan vänta på varan om man inte alls vet vem det är man betalar till, säger Appel.
På auktionssajter kan man kolla upp personen som säljer. Har personen sålt något tidigare och hurdan feedback har köparna gett? Om tidigare kunder är nöjda kan det vara ett tecken på att det är en pålitlig säljare och det kan vara rätt tryggt att handla även om man måste betala in pengar innan man får sin vara. Om personen inte sålt något tidigare och man inte hittar någon feedback ska man inte betala in några pengar i förväg.
Meeri Aaltonen håller med om detta. Man ska kolla upp personen som säljer innan man betalar in pengar. Meeri har också blivit försiktigare med vilka summor hon handlar för och hon köper inga dyra saker från privatpersoner som hon inte känner. Joakim Edman har också lärt sig sin läxa och kommer att vara mycket försiktig när han ska handla på nätet i framtiden.
- Handlar det om en sak som finns i närheten så kommer jag att åka dit för att se på saken och annars ska jag nog ha bekräftat att personen jag handlar av är seriös, säger Edman.