Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vägen till Oscars - Dallas Buyers Club

Från 2014
Bildtext Matthew McConaughey gör en enastående rollprestation som Ron Woodroof.
Bild: Futurefilms

Har du sett årets mest klockrena Oscarfilm? Dallas Buyers Club är stilrent skildrad med ett starkt manus, perfekt uppförd av skådisarna involverade (Matthew McConaughey och Jared Leto) och behandlar ett av de kännspakare teman (nej, inte slaveri); den tungsinta fighten mot Aids på 80-talet.

Konceptet är så pass påtagligt att filmen svävat i luften sedan 90-talet men aldrig blivit av. För 20 år sedan tänkte man Dennis Hopper i regissörskorna och Woody Harrelson som antihjälten Ron Woodroof, men projektet fick inte stödet som behövdes. Vilken tur vi att det int blev av så fick vi en mager Matthew McConaughey att göra sin livsroll i filmen som är nominerad för hela sex stycken Oscars.

EN KÄNNSPAK BERÄTTELSE

Bild: Futurefilms

Dallas Buyers Club är baserad på en verklig karaktär i ett riktigt 1980-tal med ett obekant skräckvirus - HIV. Ron Woodroof, homofob och tjurryttare, får en stor vändning i sitt liv då han diagnostiseras med Aids och beräknas ha 30 dagar kvar att leva.

- There ain't nothin' out there can kill fuckin' Ron Woodroof in 30 days.
- Ron Woodroof

Ron ger inte upp och börjar langa in starkare medicin från Mexiko, olaglig i USA på den tiden, och börjar förse de behövande. På vägen förändras Ron från att bara vara Antti till Anti-hjälte - han blir mer tolerant, han känner medlidande och han vill göra en skillnad, han vill rädda döende. Ron träffar också transan Rayon - spelad av Jared Leto - en karaktär bara inskriven i filmen för dramaturgin - och tillsammans kan de slåss mot Aidsen starkare än sjukhuset. Tillsammans skapar de Dallas Buyers Club.

TVÅ SJÄLVKLARA VINNARE

Dallas Buyers Club, Matthew McConaughey. Jared Leto
Bild: Future Film

Filmen är nominerad till Bästa film och Bästa redigering, två kategorier som blir för svettiga att ta, men i kategorin (med bara två andra utmanare) Bästa Make-up och Frisyr borde väl filmen kunna belönas i - Jared Leto är fantastisk som en "hon". Nu är jag medveten om att resten av världen vill att Jackass: Bad Grandpa tar Oscarn i Make-up, men jag är lite seriös, som vilken Oscargamyl som helst. Jag vill liksom inte att en "dum faffa" vinner.

Filmen sitter på ett Oscarvinnande manus (Original Screenplay - en prestigefylld kategori) - men det är främst tack vare radarparet Matthew McConaughey och Jared Leto för deras tolkningar. Det är dessa två som vänder filmen till guld. Det är dessa två som är två självklara Oscarvinnare.

VEM VILLE GE OSCAR TiCAPRIO?

Bild: Futurefilms

Efter att vi Hovister såg Wolf of Wall Street konstaterade vi att det är nu Leonardo DiCaprio vinner sin första Oscar för sin tolkning av börshajen Jordan Belfort. Då hade vi ju inte sett Dallas Buyers Club. Om Leonardo DiCaprio gör det bästa han förmår någonsin i Scorseses film, gör Matthew McConaughey allt det där och lite till. Är det inte snopet att det året Leo berättigat gör en Oscarvinnande insats kommer före detta b-skådis McConaughey in och gör sin livsroll?

Det handlar om dedikering samt prestation - Matthew McConaughey gick ner otaliga kilon (21.36) för sin tolkning av Ron Woodroof. Sätt bara det bredvid en lyckligt knarkande knubbis i Wolf of Wall Street och McConaughey (som annars alltid prioriterat muskler) är redan jämsides DiCaprio i dedikering.

Överlag är Matthew McConaughey och gör allt rätt i rollen - han passar bra som Anti-hjälte - mycket tack vare ett bra manus, mycket tack vare en emotionell berättelse men mycket pga. att Matthew McConaughey häpnar. Alla.
Ni vet dedär skådisarna man bara inte gillar, sen gör skådisen sin livsprestation och tystar ner alla glåpord. Bara för att det var så jädrans bra.

Oscarn skulle ha gått till Leonardo DiCaprio, men sen bantade Matthew McConaughey ner sig. Och vann. Om DiCaprio vill vinna Oscar kanske en dietroll skulle platsa på menyn?

BÄSTA MANLIGA BIROLL

Bild: Future Film

Men varför är Jared Leto nominerad till bästa manliga biroll om han spelar en fröken? Skämt åsido.

Jared Letos karaktär Rayon är alltgenom en genuin prestation. Jared Leto är inte bara magisk i 30 Seconds to Mars, han är magisk som skådesspelare också. För killen lever helt klart på fingertoppskänsla med autentisk tolkning när det kommer till att skådesspela. När Jared Leto läste manuset ville han med all sin kraft blåsa liv i knarkaren och aidssjuka Rayon. Det gjorde han - med drastisk viktnedgång och med gester och betoning är han superb, således kommer han tacka och ta emot sin första Oscarstatyett den andra mars.

Snipp snatt snut och sagan fick ett lyckligt slut?

Hovet älskar Jared Leto, vi gör det faktiskt (så mycket att vi gick ut i Helsingfors och Jared Leta när bandet var här i somras… utan att hitta honom) men vi vill inte se Jared tilldelas Oscarn. Vi vill se nykomlingen Barkhad Abdi för sin prestation som piratkapten i Captain Phillips vinna sin förtjänade Oscar i ett befängt Hollywood. Han var också supersmal, men främst så jätte trovärdig. Så proffsig, men ändå helt ny i spelet.
Belys det, kära Oscarspanel.

Mer om ämnet på Yle Arenan