Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nutidskonst på bred bas på Ars Fennica

Från 2014
Uppdaterad 12.02.2014 13:45.
Pauliina Turakka Purhonen: Monstret själv tredje
Bild: lily.fi

Samutställningen för årets kandidater till Ars Fennica-priset öppnade på Kiasma i fredags. Kulturtimmen deltog på pressvisningen och talade med bl.a. Markus Kåhre, en av medlemmarna i urvalskommittén och tidigare vinnare av Ars Fennica, om urvalskriterierna.

Pauliina Turakka Purhonen är en av de nominerade, och hon deltar med en rad skickligt utförda dockor och skulpturer i lera och tyg. Mörkö itse kolmantena, Monstret själv, tredje är en av dem, och den kom vi också att diskutera.

Men inledningsvis är det Kiasmas intendent, Merja Sakari, som berättar om Kiasmas samarbete med Ars Fennica-stiftelsen och att priset i år delas ut för tjugoförsta gången.

Det är fem kandidater av vilka två är konstnärsgrupper som tävlar om priset och alla kandidaterna är sinsemellan olika åtminstone så till vida att de alla arbetar med skilda medier; så här finns både videoinstallationer, videoanimationer, fotografier, så väl som oljemålningar och tyg- och lerskulpturer representerade bland konstverken. En gemensam nämnare är i alla fall att alla handlar om människan och människans förhållande till naturen.

Utställningen pågår till den 20 april och och det är Vasif Kortun, en turkisk kurator och expert på nutidskonst, som kommer att utse vinnaren.

Mer om Ars Fennica-utställningen kan man hitta här: http://svenska.yle.fi/artikel/2014/02/06/de-hetaste-namnen-pa-ars-fennica-2014