Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svininfluensan är här för att stanna

En läkare i vit rock håller i en arm, i den ena handen har hen en vaccinationsspruta.
Bildtext Det går fortfarande bra att vaccinera sig mot influensa, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

På Institutet för hälsa och välfärd följer man noga med den influensa som florerar just nu.
Även om vi är mitt uppe i influensasäsongen lönar det sig fortfarande att vaccinera sig, säger forskningsprofessor Mika Salminen.

Influensavirus skördar dödsoffer varje år. Sedan mitten av januari 2014 har tio personer har insjuknat mycket allvarligt vid Nylands sjukvårdsdistrik och tre personer avlidit i sviterna av svininfluensa.

- Influensasäsongen verkar att bli normal trots de här fallen. Men också helt friska personer som inte hör till riskgrupperna kan bli allvarligt sjuka, säger Mika Salminen, som är expert på smittosjukdomar vid institutet för hälsa och välfärd.

Svininfluensan är här för att stanna

Svininfluensan är nu definitivt en av de influensavarianter som finländarna får tampas med i fortsättningen.

Aidsexperten Mika Salminen vid THL
Bildtext Mika Salminen

- Den hör nu till våra vanliga typer av säsonginfluensa, säger Salminen.

Det betyder inte att risken att insjukna är större än tidigare år, påminner han. Inga rapporter från andra europeiska länder har hittils visat att årets influensasäsong blir särskilt allvarlig.

Vaccinet hänger alltid efter

Influensavaccinet förbättras varje år för att kunna bita på de nya virusarter. Det betyder att vaccinet alltid ligger en influensasäsong efter, eftersom det skapats med föregående års vaccin som modell.

Därmed beror influensavaccinets effekt hög grad på hur stor skillnad det är på influensaarterna från år till år.

De tio personer som insjuknat allvarligt var inte vaccinerade och majoriteten av dem hörde inte till riskgrupperna, men Mika Salonen påminner att en persons allmänna hälsotillstånd påverkar sjukdomsförloppet.

- Det personliga hälsotillståndet inverkar. Den som är vid allmänt bättre hälsa har mer nytta av vaccinet , säger Salminen.