Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Finland måste kämpa för att hålla positionen”

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: OECD-rapport Finland har mera ekonomiskt svängrum - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det finns möjliga åtgärder för den väntande pensionsvågen, försvagad konkurrenskraft och en ökande skuldsättning. Och fast Finlands läge är bättre än många andra länders går det inte att vila på lagrarna, slår OECD:s generalsekreterare Angel Gurría fast.

Mycket av det som sägs i OECD:s (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) ekonomiska rapport är känt sedan tidigare. Men så baserar sig också rapporten på Finansministeriets kalkyler. Angel Gurría inleder ändå sitt anförande med att lovprisa mycket av det som Finland lyckats med.

- Men efter att jag dunkat er i ryggen med beröm, måste vi konstatera att det är dags att gå vidare. Många bra saker görs av regeringen, exempelvis om vi ser på beskattningen, säger Gurría.

Inga överraskningar för regeringen

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) stod som värd för dagens genomgång och mycket av innehållet i rapporten kom som ett stöd för regeringens linje. Exempelvis drar också Gurría slutsatsen att kommunreformer och sammanslagningar till större enheter är av nöden för att få rätsida på den offentliga sektorn.

- Det fanns inga egentliga överraskningar i rapporten, men de här synpunkterna går vi nu vidare med inom regeringen, sade Urpilainen efter rapportgenomgången.

Urpilainen var nöjd över att OECD tagit sig an det ekonomiska läget och tycker det är välkommet med utomstånende ögon på arbetet som görs här.

- Men utlåtandena var inte så avvikande från de bedömningar våra egna ekonomer har gett.

Skatteförändringar viktig del

Rapporten lyfter upp svårigheterna som det finländska näringslivet står inför. Att skogsbranschen och mobiltelefonindustrin reducerats i Finland medför bekanta utmaningar. Det nya världsekonomiska läget kräver genomgående strukturella reformer, understryker såväl regeringen som OECD.

En av de stora strukturella frågorna är hur man ändrar beskattningen. För kommunernas del kunde beskattning skärpas på exempelvis fastigheter medan företagsamhet kan beskattas lindrigare.

- Ser man på internationella trender, lättas beskattningen för verksamhet som skapar nya jobb. Detta görs också i Finland vilket är bra, slog Gurría fast

Rätt mix av skatter och sparande

Fast rapporten uppmanar till att noga följa med både den statliga och den privata skuldsättningen, är det inget självändamål att snabbt bli skuldfri, betonar OECD-chefen.

- Det handlar om rätt blandning av åtstramningar och skatteförändringar i relation till tidtabellen, säger Gurría utan att gå in på något universalrecept.

Att Finland ännu är rankat med den högsta kreditvärdigheten AAA, förbättrar chanserna att anpassa sin egen storlek enligt kostymen, menar Gurría.

Men finansministern vill ändå inte skjuta över ansvaret helt på nästa regering.

- Tyvärr inte, vi måste också göra nedskärningar i nästa års budget, sade Urpilainen.