Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ljus i den kombinerade tunneln

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 12:37.
Ilkka Herola, OS 2014
Bildtext Ilkka Herola ett stort framtidslöfte.
Bild: Lehtikuva

Ilkka Herola visade än en gång varför hans framtid som idrottsman i nordisk kombination ser mycket ljus ut. 18-åringen var missnöjd efter sin OS-debut trots att han hade varit nionde snabbast av alla i längdmomentet – ca tio sekunder snabbare än vinnaren Eric Frenzel.

Herolas placering i tävlingen blev 16:e efter att han legat på en 29:e plats efter backhoppningen. Med ett fem meter längre hopp hade startat iväg bland de tio bästa och då hade han till och med figurerat i medaljstriden, men knappast ändå klarat av de stora skidkanonerna Magnus Krog, Alessandro Pittin och Magnus Moan.

Det som är så positivt med Herola är att de där fem metrarna i backhoppning är så mycket enklare att knappa in än sämre kapacitet i längskidåkningen. Finland har inte haft en skidåkare i nordisk kombination med sådan potential och kapacitet sedan Hannu Manninen. Då Herola är så ung kan man vänta sig att farten under skidorna bara kommer att öka under åren som kommer – och då kommer han att bli riktigt farlig.

Det kan han vara ännu till och med här i Krasnaja Poljana i Sotji. Om Herola får till ett riktigt lyckat hopp i stora backen nästa veckas tisdag kan han kämpa om hur fina placeringar som helst.

En 16:e plats var Herolas bästa i stora seniormästerskap. Ifjol debuterade han i VM i Val di Fiemme med en 22:a plats som bästa notering. Om 18-åringens utveckling fortsätter i samma stil som hittills kommer den nu 25-åriga olympiska mästaren Eric Frenzel att ha fullt upp med den framfusige finländaren om fyra år i OS i Sydkorea.