Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

”Man måste vara lite tokig och mycket envis”

Från 2014
Uppdaterad 12.02.2014 18:21.
Bildtext Restaurangen är parets andra vardagsrum
Bild: YLE/ Hanna Berndtson-Hera

Det är ingen dans på rosor och man får konstant ge trehundra procent av sig själv, beskriver Linda Stenman-Langhoff och Filip Langhoff vardagen som egenföretagare och restaurangägare. Restaurang Ask i Helsingfors fick i tisdags utmärkelsen Årets restaurang 2014, men det har inte kommit gratis.

Allt sedan studierna vid Ålands hotell- och restaurangskola i slutet av 1990-talet har tanken på att grunda eget funnits hos paret och efter det har de arbetat målmedvetet för att samla den kunskap och erfarenhet som krävdes för att öppna en restaurang. I augusti 2012 kunde de slå upp dörrarna till restaurang Ask i Kronohagen och efter det har de gett sitt allt.

- Vi lever fortfarande, restaurangen flyter och motgångar får man ta, konstaterar Filip Langhoff men säger samtidigt att det är värt allt besvär.

Linda Stenman-Langhoff beskriver vägen hit som en evig uppförsbacke, men säger att man helt enkelt är tvungen att godta att det konstant kommer att finnas nya motgångar och utmaningar som man får ta itu med när de väl är framför en.

- Allt det byråkratiska är sedan ett kapitel för sig som vi inte har kunnat lära oss på skolbänken, utan har varit tvungna att lära oss efterhand, säger Stenman-Langhoff.

Lite tokig, mycket envis och väldigt noggrann är egenskaper som paret tycker att någon som vill starta eget bör ha. Båda håller med om att det har blivit en livsstil att vara egenföretagare och att hålla sig till kontorsarbetstider lyckas definitivt inte, utan ofta blir det arbete dygnet runt.

- Men när man väl har börjat med det här kan man inte tänka sig att gå tillbaka och börja jobba för någon annan, konstaterar trots allt Stenman-Langhoff.

Vi är ett företagsamt folk

Finländare är över lag ett företagsamt folk. Speciellt i Österbotten finns många modiga personer som vill och vågar starta eget, berättar Armi Murto som är förbundsombudsman på Företagarna i Finland. Allt som allt finns det 260 000 privatföretag i Finland och årligen går cirka 25 000 av dem under.

Varje år grundas ungefär 30 000 nya företag i Finland, av vilka en tredje del avslutar verksamheten inom tre år efter start och efter fem år har hälften av de nystartade företagen gått under.

Trenden för tillfället är att sakkunniga inom vissa områden startar nya företag, s.k. konsultföretag. Ofta handlar det om akademiskt utbildade personer som erbjuder sin expertis när det gäller till exempel ekonomisk rådigvning, juridik eller administration.

Enligt Murto är ingredienserna för ett framgångsrikt företag en genomtänkt idé som man själv tror på, samt en noggrann planering.

- Om man vet var man kommer att kunna få in pengar för att få räkningarna betalda, tror på sin idé och känner sig trygg i planeringen så är förutsättningarna att lyckas rätt så stora, säger Murto.

Mer om ämnet på Yle Arenan