Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bildningsnämnden var enig: en språkbadsgrupp i Jakobstad

Från 2014
Uppdaterad 13.02.2014 05:33.
Språkbadsdaghemmet i Jakobstad
Bildtext Språkbadsdaghemmet i Jakobstad

Det blir bara en grupp i språkbadsdaghemmet i Jakobstad i höst. Därmed får 25 barn plats i språkbad medan de 24 övriga anmälda lämnas utanför.

Programmet är inte längre tillgängligt

Bildningsnämnden var enhällig i sitt beslut, säger ordförande Annica Haldin (SFP). Beslutet föregicks av en lång och uttömmande diskussion.

- Vi konstaterade bland annat att vi har ansträngt läge med utrymmena, därav blev beslutet att det blir en grupp, säger hon.

För närvarande är språkbadsdaghemmet inhyst i en hyrd lokal. Hälsovårdsmyndigheterna har meddelat att lokalerna inte längre beviljar tillfälligt tillstånd för fastigheten.

Nya lokaler måste därmed ordnas till hösten och de finns i Kyrkostrands lilla skola. Där hade heller inte funnits plats får två språkbadsgrupper, säger bildningschef Jan Levander.

Resurserna räcker inte till

Det var alltså en enig bildningsnämnd som beslöt att endast en grupp startar upp i höst. Det är i linje med den gräns som tidigare tillämpats: 25 barn för en grupp, 50 barn för två grupper.

Ledamoten Jacob Storbjörk (SDP) var med om att fatta beslutet. Han säger ändå att om det inte varit för utrymmesbristen så hade han agerat annorlunda.

- I så fall hade jag röstat för att skapa två grupper, det hade varit mer än rätt. Det finns en tydlig efterfrågan på språkbad och det borde vi politiker bemöta långsiktigt, säger Storbjörk.

Språkbadet är på frammarsch och i Jakobstad gäller det att hitta långsiktiga lösningar - inte bara för dagiset utan också för språkbadsskolan. Ju fler barn i språkbad, desto mer resurser behöver verksamheten.

- Det är ungefär 30 procent av barnen som söker till språkbad, både på svenska och finska sidan. Men det är då också 70 procent som har andra intressen, så det gäller att se på helheten, säger Jan Levander.

Det har redan dragits lott om vilka 25 barn som får börja i språkbadsdagiset i höst. Besked ges till familjerna inom kort.

Läs också: Lotten avgör vem som får språkbada i Jakobstad (10.2.2014)