Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu förklarar Jussi Pajunen motstridiga Guggenheimuppgifter

Från 2014
Uppdaterad 13.02.2014 06:49.
Bildtext Jussi Pajunen har regelbunden kontakt med Guggenheimstiftelsens chef, men vet inte vem som betalar arkitekturtävlingen.
Bild: Yle/Hanna Nordenswan

Den 3 april 2013 hade stadsdirektören i Helsingfors, Jussi Pajunen, ett möte med Miltton Networks Oy:s vd Jussi Kekkonen om Guggenheim. Trots det sade Pajunen i en intervju för Yle Huvudstadsregionen för några veckor sedan att han inte har haft ett enda möte med kommunikationsbyrån Miltton så länge byrån har representerat Guggenheim i Finland.

Det var i lördags som Helsingin Sanomat beskrev hur beredningen för Guggenheims andra försök i Helsingfors gått till. Då framgick det att Pajunen, Kekkonen och stadsstyrelsens ordförande Tatu Rauhamäki (Saml) hade ett möte den 3 april i fjol för att diskutera Guggenheim.

Jussi Pajunen anser ändå inte att hans uttalande för några veckor sedan var felaktigt.

- Det jag sade då håller sträck eftersom Miltton inte i april lobbade för Guggenheim, säger Pajunen nu till Yle Huvudstadsregionen.

Men du diskuterade Guggenheim med Miltton.

- Vi diskuterade också Guggenheim och jag försökte på bästa sätt svara på frågor.

Diskuterade ni också någonting annat?

- Nu talar vi om ett möte som var för nästan ett år sedan och jag kommer inte i detalj i håg vad vi diskuterade, men jag kommer i håg att Miltton var intresserade av Guggenheimprojektet.

Ber om ursäkt för obesvarade mejl

Enligt Milttons webbplats inleddes samarbetet mellan Miltton Group och Guggenheim den sista maj 2013. Men förhandlingarna mellan de båda parterna inleddes, enligt HS, redan tidigare under våren. Guggenheims andra försök till Helsingfors blev offentligt den 15 maj då Yle rapporterade om det.

Stadsdirektör Jussi Pajunen säger att han inte haft andra möten med Miltton än det han hade den 3 apriI.

I samma intervju som Pajunen sade att han inte träffat representanter för Miltton så länge de har lobbat för Guggenheim sade han också att han svarat på alla frågor om processen. Men de frågor som ordföranden för konstmuseets direktion Thomas Wallgren (SDP) ställde per e-post den 17 oktober 2013 har Pajunen ändå låtit bli att svara på. Frågorna gällde träffar mellan Guggenheimstiftelsen och stadens tjänstemän.

- Jag ber om ursäkt för att jag inte svarade, men jag får så många mejl per dag att ibland förblir vissa obesvarade av oaktsamhet. Men jag hänvisar till att information om träffarna hade förmedlats till Yle Huvudstadsregionen en månad tidigare.

Pajunen hänvisar till den här artikeln från september i fjol.

Vet inte vem som betalar arkitekturtävlingen

Pajunen träffade senast Guggenheimstiftelsens chef Richard Armstrong förra veckoslutet då han var i Helsingfors.

Vad diskuterade du med Armstrong senast ni sågs?

- Jag hörde hur det står till och hur det går med Guggenheim och vilka utställningar de har på gång. Och hur deras projekt i Finland framskrider.

Hur framskrider det? Diskuterade ni vem som betalar arkitekturtävlingen?

- Jag har ingen information om det som inte skulle ha varit i offentligheten. Guggenheim får svara på frågor om det.

Men var kostnaderna på agendan då ni möttes?

- Nej, inte vad jag minns. Jag känner inte till hur finansieringen ska gå till.

Stadsstyrelsen reserverade i mitten av januari en tomt för ett Guggenheimmuseum vid Södra kajen så att Guggenheim kan ordna en arkitekturtävling. Tävlingen antas kosta 2,2 miljoner euro.