Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Umeå lånar mera pengar till NLC Ferry

Från 2014
Uppdaterad 13.02.2014 16:07.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Wasaline

Umeå kommun går in med ytterligare ett lån till NLC Ferry som driver Wasaline. Det nya lånet är 18 miljoner kronor. Tidigare har Umeå lånat 62 miljoner kronor till färjetrafiken över Kvarken.

- Att det behövs ett lån till beror på att renoveringen av vår färja Wasa Express blev dyrare än planerat, säger Mikael Öhlund, kommundirektör i Umeå och styrelseordförande för NLC Ferry.

Enligt Öhlund hade man räknat med att det skulle kosta omkring en miljon euro att få färjan i skick, men slutsumman för renoveringen landade på närmare fyra miljoner euro.

- Men nu har vi en färja i gott skick, vilket behövs om vi ska kunna jobba för en helt ny färja i framtiden, säger Öhlund som är nöjd med den mängd gods och passagerare som rederiet har lyckats locka ombord hittills.

Under år 2013 reste över 150.000 passagerare med Wasa Express.

Vasa betalt redan tidigare

Lånet som Umeå nu beviljar är i samma storleksklass som det lån som beviljades av Vasa stad redan hösten 2013.

- Efter detta är Umeå och Vasa i fas med varandra, vi har alltså satsat lika mycket vår trafiklinje på bägge sidor om Kvarken, säger Tomas Häyry som är stadsdirektör i Vasa.

Såväl Tomas Häyry som Mikael Öhlund uppger att de är nöjda med satsningen så här långt.

- Det här är ett klassiskt exempel på win-win-läge, det vill säga det finns bara vinnare i den här situationen, säger Öhlund.

Enligt Öhlund är det potentiellt närmare en halv miljon invånare som kan gynnas av en fungerande trafik över Kvarken.

- Vi kompletterar varandra på ett fint sätt tycker jag, och hittills har samarbetet med Vasa stad fungerat utmärkt, säger Öhlund.