Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Fennovoimas kärnkraftsprojekt genomförbart"

Från 2014
Uppdaterad 13.02.2014 12:09.
Bild av hur Fennovoimas kärnkraftverk kan komma att se ut.
Bild: Fennovoima

Fennovoimas kärnkraftsprojekt i Pyhäjoki är genomförbart, visar miljökonsekvensbedömningen som i onsdags lämnades till arbets- och näringsministeriet.

Jämfört med de tidigare planerna på ett större kraftverk har den nu planerade anläggningen på 1 200 megawatt en mindre inverkan på vattendragen, fiskerihushållningen och naturskyddet, sägs det i bedömningen.

Proceduren med miljökonsekvensbedömning slutförs efter att arbets- och näringsministeriet har gett sitt utlåtande.

Kärnkraftverket som ska byggas i Hanhikivi i Pyhäjoki blir en tryckvattenreaktor av typ AES-2006. Fennovoima har valt ryska Rusatom Overseas till leverantör.

Miljökonsekvensbedömningen utvärderar kärnkraftverkets inverkan på människan och miljön. I bedömningen har man också jämfört med den bedömning som gjordes år 2008 och som gällde ett kärnkraftverk med en kapacitet på 1 800 megawatt.

I den nu aktuellt miljökonsekvensbedömningen har man också utnyttjat utredningar som gjordes för år 2008 och man har gjort förfrågningar bland invånare och intressegrupper. Man har också utvärderat vilken inverkan kylvattnet och bullret har på omgivningen och konstaterar alltså att kärnkraftsbygget är genomförbart.