Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors spelar soul, Amerika lyssnar

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Bildtext Heikki Soini var gäst hos Morgonöppet
Bild: Yle/Carina Bruun

Helsingforsgruppen Humus har imponerat stort på amerikanska soul-kännare. Bandet har, som enda utländska förmåga, fått med en låt på ett amerikanskt samlingsalbum där framtidens soul-hopp presenteras.

"I Do (I Do)" heter Humus låt som nu finns med på det amerikanska samlingsalbumet "Future Soul Classics For The New B-Boy Generation". Skivan lanserades i Europa och i USA i tisdags.

Att det här är stort för ett finländskt band förstår vem som helst, men för att inse riktigt hur stort det är måste man ta i beaktande att soul är den kanske mest amerikanska musik som finns. Det säger bandets grundare och låtskrivare Heikki Soini.

- Att vi kom med på skivan kan man jämföra med att någon amerikansk artist skulle komma hit och sjunga runo-sånger från Kalevala eller delta i Tangomarknaden. Och konkurrensen där borta är enorm inom just soul - vi tävlar med namn som Beyoncé och Frank Ocean. Så det här är ganska stort, ja.

"We love this track"

Humus började sin bana med att sjunga på finska, men märkte snart att marknaden här hemma var ganska liten. När de bytte språk till engelska började det sen hända saker utanför vårt lands gränser.

- Rätt personer gillade vår musik och våra låtar började spelas av soul-dj:s i samma sammanhang som Beyoncés.

En dag fick Soini e-post där det framgick att hans grupp har blivit utvald att ha en låt med på skivan med framtidens soul, och att Humus har två månader på sig att göra en ny låt om de vill vara med.

- Den skulle vara klar vid Vappen, och jag kan ju säga att det var svårt att sova de sista nätterna. Jag låg bara och funderade på om refrängen nu faktiskt är bra som den är, eller om man ännu måste göra nånting.

Soini blev ändå till slut nöjd med låten, och det var beställarna också. "We love this track" stod det i följande e-post Soini fick.

Helsingfors spelar men lyssnar inte

Att nu ha gjort sitt namn ännu mera känt ute i världen är förstås fint för Humus, särskilt som soulband i Finland för en ganska tynande tillvaro, enligt Soini.

- Det är jättesvårt att få keikkor. Det är några få platser man kan spela på i Helsingfors, och genast om man far utanför stan är det omöjligt.

Morgonöppet: Heikki Soini från soul-gruppen Humus

Programmet är inte längre tillgängligt

Är Helsingfors alltså en dålig soulstad?

- Nej inte alls, Helsingfors är en bra soulstad, vi har bra artister!

Men det finns alltså ingen här som lyssnar på dem...?

- Nej. Det är nog sant.