Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Eric Lindén letade guld i Sibirien 1917

Från 2014
Uppdaterad 17.06.2014 09:13.
Lägret vid Patilitsina
Bildtext Eric Lindén (till höger) i lägret vid Patilitsina 1917.
Bild: K.Wrede

Mitt under den ryska revolutionen 1917 åkte en påkostad finländsk geologisk expedition ut för att leta guld i det avlägsna Urjanchai i södra Sibirien. Med på resan var Eric Lindén från Helsingfors.

Månadens dokumentär: Farfars tystnad

Programmet är inte längre tillgängligt

År 1917 pågick världskriget för fullt och det ryska kejsardömet höll på att falla samman. Det pågick en stor spekulation med livsmedelspriser, och det fanns inte än någon kontroll på de krigsförtjänster som handelsmän gjorde.
Ett av försöken att placera förtjänsterna på ett lönsamt sätt var ”Den stora Urjanchai-expeditionen”. För ändamålet grundades ett bolag som kallades AB Mineralkompaniet. Detta företag kom till för att investera i mineralprospektering och gruvföretag i Sibirien.

Vi hade behov av en utrustning som i miniatyr motsvarar vad en fältarmé behövde, Vi kunde utan större svårigheter förse oss med en fullständig uppsättning av militära sadlar, militärkappsäckar och tält. Sovsäckar fodrade med fårskinn tillverkades i Helsingfors.

Ur E.H. Kranck: Den stora Urjanchai-expeditionen 1917

Expeditionen gjorde många inmutningar i Uranchaj. Men planerna på att bryta guld och andra mineraler måste läggas på is, eftersom den ryska revolutionen kom i vägen.

I fars och farfars fotspår

När Erics son Carl- Johan Lindén sommaren 2013 får göra sin drömresa i Erics fotspår till det som idag heter Republiken Tuva, är det klart att sondottern, journalisten Ingrid Svanfelt vill följa med.
Det blir en fartfylld resa i nutid och dåtid, där bitarna av Eric Lindéns livspussel så småningom läggs ihop, bit för bit. För i den pratsamma familjen har man aldrig tidigare talat om Eric Lindén.

Yle Nyheter: Shaman botar Lindéns knä - Spela upp på Arenan

Avsikten är att hitta den verkliga Eric Lindén, den där eleganta, intelligenta unga mannen som träffade shamaner och gammeltroende ortodoxa och åkte nerför sibiriska forsar. Dokumentären försöker samtidigt förstå varför Eric blev så tystlåten på ålderns höst. Vad hände dessa män som tvingades genomleva både inbördeskrig, vinterkrig och fortsättningskrig? Varför fick barn och barnbarn aldrig höra om alla spännande äventyr? Och varför säger Carl-Johan Lindén att han inte kände sin far?
Allt det här reds ut samtidigt som tåget tuffar vidare både i nutid och dåtid.

Här kan du höra mera om republiken Tuva idag.

Redaktör är Ingrid Svanfeldt, ljudarbete av Jyrki Häyrinen.

Veckans dokumentär: Farfars tystnad. sänds söndag 27.7 och onsdag 30.7 kl.11.03. Programmet finns också på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan