Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Lovisa Gymnasium också representerat

Från 2014
Uppdaterad 14.02.2014 14:57.
Bildtext Henri Vænerberg, Sophie Ögård, Linnea Lindfors, Johanna Nygård, Bille Sirén och Anni Vænerberg. Alexander Eriksson saknas på bil
Bild: YLE/Jenny Nygård

Sju elever i Lovisa Gymnasium hakade på möjligheten att få ta del i Svenska Yles kurs i mediefostran. Framtidsplaner och viljan till att förbättra och bevisa sina skrivkunskaper är de mest lockande faktorerna, men också omväxling till den gråa vardagen och möjligheten till att få synas väcker intresse.

– Några elever i gymnasiet har väntat på en sådan här möjlighet ända sedan de började gymnasiet, berättar Ann-Christine Kosonen som är handledande lärare för Lovisa Gymnasiums lilla redaktion.

Tyvärr är en del av eleverna redan abiturienter, men de yngre eleverna nappade på istället, bland dem Anni Vænerberg.

– Jag vill förbättra mina skrivkunskaper och så vill jag bekanta mig med något nytt. Jag hoppas att den här upplevelsen kommer att ge nya perspektiv och vidgade vyer, säger Anni. Kultur och församlingsverksamhet intresserar Anni, som gärna skriver dikter och sånger. Hon ser sig själv som freelancer i framtiden, men att bli journalist på heltid utesluter hon inte.

Annis bror Henri Vænerberg är den i gruppen som gärna sköter den tekniska delen; fotoredigering och filmning ligger främst på hans bord. Han är till sin tidigare utbildning ljudtekniker, och musik är hans stora intresse.

– Jag skulle bra kunna tänka mig att jobba som musikjournalist, kommenterar han. Henri valde också att gå den här kursen för att få lite omväxling i skolarbetet.

Läs- och skrivsvårigheter inget hinder

En av redaktörerna, Johanna Nygård lider av dyslexi. Utan att tveka det minsta anmälde hon sig till kursen.

– Det här är ett bra sätt att öva sig på, och dessutom sporrar det mig att skriva, säger hon.

Hon berättar att då hon inte får så mycket hjälp med skrivandet hemma, och därför är ett skolprojekt som det här perfekt för henne.

Johanna skriver hellre kortare texter, men om hon får skriva om sådant hon är intresserad av så finns inspiration så det räcker och blir över.

– Helst skriver jag om mat och hälsa, kommenterar hon. Hon hoppas på att hon under vårterminen lär sig att behärska skrivandet bättre och att hon kommer att börja gilla att skriva.

En fin erfarenhet

Alla sju tror att kursen i mediefostran kommer att medföra en hel del nya fina erfarenheter och en bredare allmänbildning. Den här kursen öppnar många dörrar, speciellt om journalist är ens yrkesdröm för framtiden. De flesta i gruppen är vana och duktiga skribenter och tycker att det är lätt och roligt att producera egna texter.

Kritiken som riktas mot journalister skrämmer inte alls eleverna. Orden ”kom an bara”, hörde man ljuda under första träffen. Skribenterna kommer att skriva under eget namn, ta lärdom av kritiken och försöker att inte ta illa upp om elaka kommentarer förekommer.

Linnea Lindfors
Lovisa Gymnasium

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Yle Nyhetsskolan. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/nyhetsskolan.