Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

En Lovisalegend har tackat för sig

Från 2014
Uppdaterad 17.02.2014 08:46.
Bild: YLE

Där som köer slingrade sig fram, slagsmål eventuellt ägde rum, doften av flottig fransk potatis spred sig, där gapar hyllorna numera tomma. Pirjo Nyberg valde att efter 25 år bakom grillkioskluckan gå i pension.

Pirjo Nyberg utesluter inte alternativet att låta de omtalade ”hemliga recepten” gå i arv. Själv har hon dock sålt sin sista portion. Sedan i höstas har arvtagare efterlysts.

– Klart det känns ledsamt att komma hit, när stället står tomt.

Nyberg traskar fram till kioskens bakdörr i februarislasket. Inte en enslig själ syns till utanför, hyllorna gapar tomma, med undantag för de kännspaka kryddorna och snabbmatsmanickerna. Sedan årsskiftet tillbringar Nyberg merparten av sin tid hemma i skärgården. Åldern tar oundvikligen ut sin rätt.

– Hade jag varit yngre, hade jag aldrig lagt ner verksamheten. På nyårsafton fick jag motta många underbara avskedspresenter, och visst var det känslosamt.

Slutade på toppen

Den sista veckans rusning hade ingen like. Kön sträckte sig stundvis ut på Brandensteinsgatan, människor suktade efter de legendariska rätterna redan en halvtimme före öppningsdags. Den enorma efterfrågan ledde till att Nyberg inte sällan hade fullt upp ända in på morgonsidan.

Det är med nostalgi som Nyberg blickar tillbaka på de 25 gångna åren bakom luckan. Ställen och människor har förändrats, målgruppen likaså. Från att ha betjänat främst krogbesökare var begäran störst bland barnfamiljer när man för en dryg månad sedan satte lapp på luckan för gott.

– Affärsverksamheten har sprudlat och dalat. Ibland har den ekonomiska biten bekymrat mig så mycket att jag haft sömnlösa nätter. Livet ska trots allt inte vara för lätt heller, då uppskattar man inte topparna.

Den synlighet som den traditionsrika grillkiosken fick under den sista tiden smickrar Nyberg. Innebandylaget Happees matchkommentator uppmärksammade knutpunkten i sportkretsar medan till och med Nicklas Aldén nämnde Pirjos grill i Lovisa på Radio Extrem för någon månad sedan.

Apropå innebandy. De 25 senaste åren har Nyberg betjänat hungriga kunder, men kunde efter pensioneringen vid årsskiftet för första gången själv bevittna Tors tag i ligan. Snöpligt nog blev det uddamålsförlust mot Josba den gången.

– Matcherna har inneburit många kunder, främst barn. Men kiosken har aldrig varit beroende av den inkomstkällan.

Massivt avbräck för stamkunder

Joni Niiranen hör till Lovisa Tors galjonsfigurer, och har ända sedan tonåren varit en stamkund vid grillen.

Bild: YLE

– Visst är det synd att grillen har stängt. Jag har aldrig besökt något annat snabbmatsställe i Lovisa. Jag har till och med övervägt att helt och hållet sluta med skräpmat.

Niiranen minns hur han i ungdomsåren brukade spendera kvällarna promenerandes på staden med sitt kompisgäng. Då hungern smög sig till dem var ett besök på Pirjos en självklarhet. Efter några år då Niiranen blev myndig hade han för vana att äta på grillen efter en kväll på krogen.

Eftersom Niiranen var en så trogen kund uppstod med åren den så kallade ”Joniniiranen” på grillen – en speciell form av pitapotatis. Niiranens Helsingforsbekantskaper hade också för vana att beställa den säregna kombinationen av såser och kryddor.

Den sista veckan grillen var öppen överräckte Niiranen presenter till personalen, som tack för de gångna åren.

– Jag hoppas att grillen snart får en ny ägare och att maten håller samma kvalitet som förut. Just att maten är hemlagad tycker jag att är mycket viktigt, säger Niiranen.

Att Lovisa Tors motgångar i ligan på något sätt korrelerar med den himmelska grillmaten, avvisar Niiranen däremot med ett hjärtligt skratt.

Alexander Eriksson och Bille Sirén
Lovisa gymnasium

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Yle Nyhetsskolan. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/nyhetsskolan.