Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Det var bättre förr, eller?

Från 2014
Uppdaterad 06.04.2016 20:16.
Bildtext Nya RoboCop ser farligare ut än den gamla.

I dag har RoboCop-remaken premiär och vi undrar ifall den nya verkligen kan vinna över den gamla. Och hur är det med resten av våra favoriter från 80- och 90-talet? Se här vad som vinner - nytt eller gammalt.

Det var bättre förr, brukar vi sucka och sätta oss ner med drömska blickar. Förr var sommaren soligare och vintern snöigare. Färgerna var vackrare och festerna roligare. Kläderna mer intressanta och filmerna bättre... eller?

I dag har RoboCop med Joel Kinnaman i rollen som plåtpolisen premiär. Men RoboCop är inget nytt påfund. Första filmen kom redan 1987.

Totalcrappiga specialeffekter drar ner betyget för original-RoboCop. Den stora dumma roboten ser ut som en höna, och skriker som en dinosaur - totalt oskrämmande. Det som däremot är skrämmande är våldsamheterna. Filmen sparar inte på de äckliga scenerna, och då är det vi oftast ser dessutom en snäll version. Regissören Paul Verhoeven fick inte igenom sin originalidé och tvingades göra filmen mycket snällare för att den skulle få visas på biograferna. Som tur är finns det en oklippt version där ute, för de som tycker att våldet i biofilmen är allt för mjäkigt. Den kvinnliga polisen Anne Lewis (Nancy Allen) drar upp betyget. Hon är en av de tuffaste kvinnor filmvärlden skådat. Hon är stark, smart och hon blir inte kär i huvudpersonen Murphy/RoboCop (Peter Weller). Sånt ser man inte ofta i filmer av det här slaget.

I den nya filmen har RoboCop förlorat sin mycket styltiga robotgång, han visar ansiktet redan från början och han är gjord av svart metall i stället för grå, men är det verkligen bättre? Vi tvivlar. För att ha en statistisk grund att stå på kollar vi hur det ser ut med några andra grejer som sågs för första gången på 80- eller 90-talet, och som nu fått en återupplivning.

Linda Pira vs. TLC

I låten Knäpper mina fingrar rappar Linda Pira att hon "trashar din fest som Lisa Left-Eye", men rappar hon lika bra som Lisa? Svar: nej. Det är få som kommer upp till Lisas nivå. Hon behöver bara rappa "I seen the rainbow yesterday..." och så sitter vi som klistrade ända till sista ordet. Men Lindas glittrande läppar då - är inte de snyggare är Lisas fotbollsstreck under ögat? Nej, less is more säger vi. TLC sjunger om att du ska tro på dig själv och så vidare. Linda sjunger bara om hur cool hon är.

Miley Cyrus högt skurna body vs. Baywatchs högt skurna simdräkter

När Miley Cyrus fotograferades av fotografen Terry Richardson drog hon på sig en röd body som fick stor uppmärksamhet. Hon har ofta setts i trosor och bodyn som har den där typiska 90-tals skärningen. Typiskt Baywatch, kan man säga. Kolla in Baywatchsimdräkten lite närmare här.

Vi förstår inte hur någon får de där baddräkterna att inte åka rakt in i rumpan. Kanske det finns någon sorts hemlig vattentät kroppstejp? Hur det än ligger till med den saken har vi en vinnare också i den här kategorin. Och vinnaren är Baywatch!

Orsak 1: Baddräkterna ser i alla fall lite bekvämare ut än Mileys stringvariant.
Orsak 2: Baddräkterna har ett syfte - de hjälper till att rädda liv.

Game of Thrones vs. Chronicles of Narnia

Fantasy på tv - finns det något bättre? Nej, vi kommer nog inte på något så här på rak arm. Det har gjorts många versioner av berättelsen om Narnia, men den som får vara med och tävla här är BBC:s tv-serie som kickade igång 1988. Tv-serien är bra gjord och Aslan är grymt snygg men bävrarna drar ner på betyget. Dessutom är specialeffekterna verkligen inget att hurra för. Det syns ju att det är människor som klätt ut sig - inte bra. Kolla in exempel här.

Här är den klara vinnaren Game of Thrones.

Orsak 1: intrigerna. Som den bästa av såpoperor.
Orsak 2: Snygga människor. Folk tycker om att titta på vackra ansikten.

Chicago Hope vs. Grey's Anatomy

Chicago Hope gick mellan 1994 och 2000. Grey's Anatomy började 2005 och håller fortfarande på. I längd vinner alltså Grey´s, MEN... Chicago Hope koncentrerar sig på läkarna och patienterna som kommer in till sjukhuset, medan Grey's Anatomy handlar om ett gäng självcentrerade kirurger som ligger med varandra. I fråga om vilken som är en bättre sjukhusserie vinner därför Chicago Hope.

Så här såg det ut när Mena Suvari gästspelade i ett avsnitt där de försökta utbilda folk i hur HIV-viruset fungerar.

George Clooney i E.R vs. George Clooney i Gravity

George Clooney fick sitt genombrott i sjukhusserien E.R. Då kunde han fortfarande vara allvarlig. Efter det har vi bara sett honom i roller där han är supercool, en ladiesman och alltid lite smårolig.

Till och med när han vet att han ska dö så är han flirtig och lite smårolig.

Men vet ni vad? Vi gillar det pillemariska flinet och de smidiga karaktärerna han fått spela sedan E.R. Hurra för den äldre versionen (alltså den nya) av George!

Resultat

Vad har vi då fått ut av den här lilla genomgången? Jo, att gammalt vinner med tre mot två. Chansen är alltså stor att den nya RoboCop-filmen är sämre än den nya. Vilken överraskning.