Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nya fiskeregler blir en soppa

Från 2014
Uppdaterad 14.02.2014 07:29.
Bengt Jansén vid Ingarskila å i Ingå.
Bildtext Bengt Jansén vid Ingarskila å i Ingå.
Bild: Yle/Marica Hildén

Hur ska fritidsfiskarna veta var de får fiska? Det undrar Bengt Jansén i Ingå som är ivrig fiskare. Det är inte möjligt att sätta ut alla märken i naturen som visar vilka vattendrag som är lax- och sikförande.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

NTM-centralen har märkt ut lax- och sikförande vattendrag där de allmänna fiskerättigheterna inte längre gäller. Men det är omöjligt att märka alla ställen. Bengt Jansén tror inte att det kommer att fungera.

- Hur ska man kunna veta var man får fiska och var man inte får göra det? Det blev en livlig diskussion om det här i byggnads- och miljönämnden, det kommer att bli en soppa.

Omöjligt märka alla ställen

Bengt Jansén är också politiker och medlem i byggnads- och miljönämnden i Ingå som Svenska folkpartiets representant. Nämnden är positiv till beslutet att begränsa fisket i vattendrag som är sik- och laxförande.

Grannkommunen Sjundeå är också positivt till de nya begränsningarna men miljö- och byggnadsnämnden anser att begränsningarna ska kunna övervakas. Sjundeånämnden vill också att småskaligt fritidsfiske trots allt ska vara tillåtet.

Nylands närings-, trafik- och miljöcentral är medveten om det omöjliga i att märka ut alla ställen eftersom vattenmängden varierar i ett avrinningsområde. Alla små bäckar och sjöar i närheten av ett vattendrag räknas till ett avrinningsområde. Ett sådant område räknas i sin helhet som laxförande.

En del följer regler, andra inte

Centralen kan bara hoppas att folk inte fiskar på fel ställen. En del kommer att följa reglerna, andra inte, säger Jansén.

- Det är klart att det alltid finns de som inte följer regler, men jag tror att det kommer att fungera rätt så bra. Däremot blir övervakningen besvärlig eftersom ställena inte är märkta.

Bengt Jansén tycker att man gärna kunde göra som tidigare och märka ut de ställen där det är förbjudet att fiska, med god marginal eftersom vattenmängden varierar.

Diskussion om artikeln