Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

De gamlas dag kan bli en dyr historia

Uppdaterad 17.02.2014 08:55.
Bildtext För flickornas del går det pengar till klänning, frisyr och smink.

Gammeldansen, som de flesta studerande i årskurs två i gymnasiet tar del av, skapar diskussion. Det krävs nämligen en hel del pengar och förberedelser. Mellan 50 och 1000 euro är den summa studerande i Brändö gymnasium satsar på De gamlas dag.

– För mig går det åt kanske 300 euro, säger Eva Tanskanen då vi frågar henne om hennes budget.

Tanskanen, som går på tvåan och har de Gamlas dag framför sig, säger att den högsta summa hon skulle vara färdig att betala för dagen är 600 euro. Hon sätter inte pengar på efterfestklänning eller make-up.

En enkät som gjordes bland abiturienter i Brändö gymnasium visade att budgeten för gammeldansen är mycket varierande bland flickor och pojkar. Dagen tycks vara mer betydelsefull för flickor, vilket syns i att de använder i medeltal betydligt mera pengar än pojkar. Flickor satsar mera pengar på klänningen än vad pojkar gör på kostymen. Dessutom går det pengar till makeup och frisyr för flickorna. Enligt enkäten var den lägsta budgeten för en pojke 70 euro, medan flickornas lägsta budget var 200 euro och högsta till och med 1000 euro.

Enkäten visar också att det går mycket pengar till mat, taxi, dryck och efterfestklänning.

– Det är inte bara dansen som är det viktiga, utan också efterfesten, säger Jesper Wicklund som deltog i De gamlas dag i fjol.

Bildtext För pojkarnas del blir De gamlas dag oftare en billigare historia jämfört med flickorna.

Ida Väyrynen instämmer med Jesper, men tillägger att förberedelserna, inklusive dansövningarna och klänningsinköpet, också varit roliga upplevelser. Det är alltså en dag som man vill satsa pengar på av många orsaker.

Det är inte endast budgeten och klädseln som får eleverna att stressa inför gammeldansen, också att hitta en partner att dansa med är för många svårt och en spännande process.

– Det är alla flickor som stressar över paret, säger Wicklund som själv inte orkade stressa så mycket över saken.

Det är också ibland svårt att hitta en danspartner från den egna skola. Då vi frågar Tanskanen om möjligheterna att dansa med en elev från en annan skola säger hon att det är möjligt ifall man kommer till periodbyte.

– Kanske det inte är ett tvång att dansa med sin pojkvän, men det skulle vara bra att ha en sådan möjlighet, tillägger hon.

All stress och alla pengar som sätts på en dag kan enligt någon verka överdriven. Det väcker också åsikter om det verkligen är värt det.

– Det är värt det, för det är bara en gång, säger Ida Väyrynen som tycker gammeldansen är en bra tradition, för det är något att se framemot under gymnasiet.

Maisa Dyhr och Linda Ekroth
Brändö gymnasium

Den här texten är skriven av skolelever i projektet Yle Nyhetsskolan. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/nyhetsskolan.