Hoppa till huvudinnehåll

X3M

"Jag mådde dåligt på scen"

Från 2014
Nonono
Bildtext Stina Wäppling skulle egentligen bli psykolog. Kanske hon är bandpsykolog nu?
Bild: Warner Music

Stina Wäppling hade en livsplan: komma hem till Sverige som färdig psykolog. Det gick inte riktigt så. I stället kan hon komma hem från årets Grammisgala med priset för bästa låt.

Svenska Nonono är ett band som växt fram och mognat långsamt.

- Jag jobbade som låtkskrivare och pluggade psykologi i England, och så träffade jag killarna ett år in i utbildningen, säger Stina Wäppling om kollegorna Tobias"Astma" Jimson och Michel Rocwell.

- Så jobbade vi ganska sporadiskt under två år, och det var spännande och vi gillade att ses. Sen när jag kom hem insåg vi att vi är nog är ett band.

Det blev världssuccé

Hon beskriver allt som hänt som "bra tajming".

- Det är ju ganska skönt att man inte bestämmer att man är ett band först och sen ska man då tänka att "vad ska det vara för slags musik" och "vilka är vi".

Så blev det april 2013, låten Pumpin blood släpptes som singel och inget var som förut. Nonono var en världssuccé.

- Jag har känt mig otroligt överraskad, säger Stina om det senaste året.

- Jag har skrivit musik sen jag var liten men det har alltid varit nånting väldigt privat för mig. När man skriver musik är man väldigt ensam och när vi spelat in brukar jag till och med dra ner rullgardinen så att inte ens Tobias och Michel kan se mig.

Var nervöst i början

I sommar blir det att skippa gardinerna - Nonono är ett av huvudbanden på Provinssirock.

- Att spela live är nånting väldigt nytt för oss alla tre. I början blev jag väldigt nervös och mådde inte så bra när vi spelade live. Det var mycket nerver och det kändes så konstigt att alla tittade på en. Nu har vi växt in i det och vi har börjat gilla det.

Svenska Grammisgalan ordnas den 19 februari. Pumpin blood är nominerad till Årets låt.

- Det är klart att utmärkelser har betydelse, men vi var väldigt chockade över att ens vara nominerade så vi har redan varit väldigt glada över allt det här.

Förresten. Du ska absolut också kolla in Nonono-låtens namne, gjord av Eric Carmen. I videon får du bland annat se hur man kan bli tvungen att ta på sig själv efter att man plockat blommor i mörkret. Här är den.

Mer om ämnet på Yle Arenan