Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Varmas placeringar gav god avkastning

Från 2014
Uppdaterad 13.02.2014 16:59.
Gungstol och fot.

Pensionsförsäkringsbolaget Varma hade god avkastning på sina placeringar i fjol. Framtiden för pensionsbolagen är ändå full av utmaningar, menar bolagets vd Risto Murto.

De finländska pensionsförsäkringsbolagen gjorde bra ifrån sig fjol. Ilmarinen och Varma visade upp bästa resultat med en 9,8 respektive 9,0 procents avkastning. Etera klarade sig sämst med en avkastning på 0,3 procent, medan till exempel Veritas låg på 7,4 procent och Keva på 7,5 procent.

Siffrorna har stigit tillbaka till samma nivåer som före finanskrisen, bedömde Varmas vd Risto Murto. Mycket tack vare bland annat Helsingforsbörsens gynnsamma utveckling i fjol.

Den högsta avkastningsprocenten för varmas del gav placeringarna i inhemska och amerikanska aktier. Aktierna i börsnoterade och icke-börsnoterade bolag spelar en stor roll i bolagets portfölj, medan räntornas och fastigheternas roll har minskat.

Historiskt skifte men ingen akut kris

Murto leder Finlands största arbetspensionsförsäkrare och privata placerare. Pensionsförsäkringsbolagens sammanlagda portfölj har ett värde på 150 miljarder euro.

Redan i flera år har Varma betalat ut mer i pensioner än vad man fått in i avgifter - det är ett historiskt skifte, men orsakar enligt Murto inte någon akut kris.

Det betyder att framtidens pensioner beror på lyckade placeringar och på nya arbetstillfällen i Finland och tillväxt.

Den ekonomiska utmaningen kallar Murto ändå för en övning som kräver mycket tålamod.

Hur långt bär aktierna?

Viktigt för pensionsbolagen är att bedöma hur långt aktiemarknaden bär. År 2012 och ifjol var utvecklingen för Varmas del positiv, betydligt mer positiv än utvecklingen inom ekonomin generellt. I år blir sannolikt ett mer normalt år, bedömer Murto.

Hittills har placeringarna i finska börsnoterade aktier inte påverkat avkastningen negativt, dels för att de stora börsbolagen är så pass internationella. Men bolaget tänker se över andra inhemska aktieplaceringar, säger Murto.