Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Alla vätskor granskas i flygplatsernas kontroller

Från 2014
Arkivbild från 2006
Bildtext Arkivbild
Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Under de närmaste dagarna arbetas det för högtryck på Helsingfors-Vanda flygplats. Sportlovsperioden inleds och det innebär att tusentals passagerare kommer att trängas på flygplatsen.

Den värsta rusningen inträffar i dag och i morgon, och på söndag eftermiddag har det redan blivit lugnare på flygplatsen, säger kommunikationschef Annika Kåla vid flygplatsbolaget Finavia. Under rusningstid är passagerarmängderna ungefär det dubbla jämfört med vanliga dagar. Finavia rekommenderar att passagerarna kommer i god tid under de brådaste dagarna.

Kåla hoppas att passagerarna uppmärksammar de nya reglerna om vätskor i handbagage. Sedan slutet av januari ska babymat, medicin och vätskor som hör till specialdieter analyseras med en särskild vätskeanalysator. Finavia har investerat tre miljoner euro i särskilda analysatorer.

Den nya EU-regeln berör enligt Kåla cirka fem procent av passagerarna, men inför sportlovet kan det finnas fler barnfamiljer än normalt och Kåla hoppas att de är medvetna om reglerna.

Tuomo Kivikari är chef för företagssäkerhet vid Finavia. Han säger att häpnadsväckande lite har ändrats i och med det nya systemet som nu varit i kraft i två veckor. Det är enligt honom inte just någon skillnad jämfört med hur det var innan de nya EU-reglerna trädde i kraft.

Alla vätskor ska plockas ut ur handbagaget

Reglerna om vätskor ombord har varit strikta redan tidigare och det som flygresenärerna i praktiken behöver veta är att alla vätskebehållare ska plockas ut ur handbagaget och placeras i en korg på bandet vid säkerhetskontrollen. Det här gäller både vätskor, kosmetika, hygienartiklar, barnmat, mat som hör till en specialdiet och eventuell taxfreepåse.

Till vätskor räknas även kosmetika och hygienartiklar som salvor, krämer geléer och tandkräm. Vätskor ska läggas i en genomskinlig återförslutningsbar enliterspåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 milliliter.

Mediciner, barnmat och dietmat behöver inte läggas i enliterspåsen och varje enskild behållare kan vara större än 100 milliliter, men de här flaskorna och behållarna ska alltså läggas i en skild korg vid säkerhetskontrollen. Analysen av vätskorna tar bara 1-2 minuter, säger Kivikari.

I de fall då en passagerare glömt plocka ut en behållare med vätska granskas passageraren och handbagaget närmare, vilket enligt Kivikari tar 3-5 minuter. Därför är det viktigt att passagerarna känner till reglerna och följer dem, säger han. Händer det många sådana här fall blir säkerhetskontrollerna långsammare.

Samtidigt som reglerna om säkerhetskontroll av vätskor ändrades den sista januari luckrade EU upp reglerna om införsel av skattefria vätskor som köpts på flygplatser utanför EU. Sådana här vätskor kan numera tas genom säkerhetskontrollen när man mellanlandar i Europa. Inte heller den här uppluckringen har åtminstone ännu i det här skedet påverkat säkerhetskontrollerna på flygplatserna, säger Kivikari.

Läs också:
Strängare regler för vätskor på flyg (31.1.2014)
Nya rutiner i säkerhetskontroller fr.om. 31.1.2014 (Finavias webbplats)
EU:s förordning om vätskor påverkar inte flygpassagerarens vardag (Finavia)
Swedavia: Vätskeregler

Diskussion om artikeln