Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

”Det här önskar man inte ens sin värsta fiende”

Från 2014
Uppdaterad 16.01.2015 13:10.
Tvätt av möbler vid mögelsanering
Bildtext Christina Ruth blev sjuk p.g.a. mögelproblem på jobbet.
Bild: YLE/Sofia Söderlund

Christina Ruth var sjuk när hon var på jobbet, men frisk när hon kom hem. Då började varningsklockorna ringa. Hon jobbade i flera månader på daghemmet innan någon tog hennes problem på allvar. Husväggarna visade sig vara fulla med mögel.

Kunde inte tömma diskmaskinen

- Man blir helt kaputt av det här. När jag tömde diskmaskinen blev jag så trött att jag behövde paus efter att ha plockat ut några glas, det är ju inte riktigt normalt.

Christina Ruth var en av de första som drabbades av mögelallergi i Finland på 90-talet. Hon jobbade då på ett daghem i Esbo. Till en början var det ingen som trodde på henne. Några månader efter att hon klagat rev man upp väggarna och det visade sig vara fullt av mögel.

- Efter gymnasiet, år 1991,hade jag bestämt mig för att jobba ett år på ett dagis i Esbo. Men redan efter någon månad kände jag att allt inte var okej. Jag jobbade fram till årsskiftet men då hade jag redan utvecklat sådana symptom att jag fick en astmadiagnos följande vår. Flera andra av mina kolleger var också konstant sjuka. Men staden viftade bort det hela med att vissa rökte och att de säkert var sjuka på grund av det.
- Men eftersom jag hade jobbat där så kort tid och blev frisk när jag kom hem, började varningsklockorna ringa och mina misstankar riktades emot att det var något fel på huset.

Personalen trodde inte på mig

- När jag dryftade att det kanske kunde vara mögel i huset blev daghemsmamman sur och förolämpad å husets vägnar och skällde ut mig
Det var först flera månader senare efter att Christina hade besökt allergihuset som de började utreda det hela närmare. Hälften av personalen var då redan sjuk.
- De från tekniska sidan sa att vi inbillade oss. Men när man grävde upp väggarna så visade det sig att det fanns mycket mögel. Äntligen fick jag det bekräftat och det var skönt att inse ta man inte hade fel i huvudet. Men det som var otroligt var att ingen bad om ursäkt.

Menersättning för livet

Christina var en av de första i Finland som fick en yrkessjukdomsklassificering på grund av sin mögelallergi.

- Jag fick intyg och beslut av försäkringsbolaget att jag hade yrkessjukdom och beviljas ersättning på 19000 mk. Det är nog en fnuttig ersättning för att man förlorar hälsan för resten av livet.

Christina har haft mögelallergi i 20 år och även om det blivit bättre finns det fortfarande de som lyfter på ögonbrynet när hon nämner sin allergi
- Du är ju jättekänslig när du reagerar så här, brukar de flesta säga. Det är inget man börjar en konversation med. Inget allmänt diskussionsämne precis, lite hysch hysch, tyvärr. På begäran av bekanta har jag varit i olika skolor och snusat, och där det har finnits mögel har jag reagerat. Och jag kommer säkert att reagera för resten av mitt liv.
- Jag är ett förlorat fall. Det går inte att rädda mig mera, det här är en grej som jag kan leva med. Jag lider ju inte av det om jag inte går in i ett mögel hus, men man kan ju inte alltid veta. Det kanske stör mig mest.
- Mögelallergi är ngt som man inte ens önskar för sin värsta fiende. Det här är något av de jävligaste man kan uppleva.

Här mera om fuktmätningar som ger olika resultat

Mer om ämnet på Yle Arenan