Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hovet recenserar: Assassin's Creed Black Flag

Från 2014
Bild: X3M/Hovet

Om du tycker om att spela till fullo - vinna spel till 100% - får du lätt lägga ner cirka 50 timmar på Assassin's Creed-seriens fjärde officiella vspel Black Flag.

För nu snackar vi mytologi, spelseriens starkaste kort, från lönnmördande i 1100-tals Mellanöstern i första spelet till 1700-tals piratvatten i Karibien i det senast släppta. Assassin's Creed bygger kort och gott på att du med din karaktär lever realtid (2012) och har möjlighet att hoppa in i en så kallad Animus - en maskin som penetrerar minnet och gör det möjligt att som karaktärens förfäder gå tillbaka i tiden och spela och manipulera historien. Förfäder som alla varit lönnmördare.

När första spelet kom 2007 kände man sig oslagbar - det omdefinierade uppfattningen om vad man söker med de bästa spelupplevelserna. Man kunde flänga runt på hustoppar och man kunde kallblodigt avrätta hela vaktstyrkan i stan. Nu har vi kommit så långt att man seglar stora skepp i Karibien - är det här ditåt vi ville att spelserien skulle gå?

Hovet testar Assassin's Creed IV: Black Flag på PS4an.

Händelseförlopp/Story

Bild: X3M/Hovet

TEDI: OÄNDLIGT DJUP I BERÄTTELSEN. Jag vill kalla AC-mytologin för ett av spelvärldens absolut bästa koncept.
EMIL: Jag har aldrig spelat spelen men det jag har förstått hittills är att berättelsen är en av de bästa.
TEDI: Det går inte att förklara var det börjar och var det slutar, konceptet lever vidare som om det hade ett eget liv. Personligen anser jag dock att Karibien och pirater är en felriktning serien tar. Det är ju inte dåligt, men absolut inte lika intressant som Amerikanska självständigheten i AC III:an t.ex. Vart vill man ta helheten liksom? För piratvatten känns som ett sidospår…
EMIL: Piratvattnet får mig att vilja plöja igenom alla AC-spel som finns.
TEDI: Hur koolt är det inte att så gott som varje essentiell karaktär i spelet bottnar i riktiga historiska namn?

Betyg (1-10)
E: 8
T: 7

Grafik

TEDI: Grafiken är skarp, inte lika mekanisk som på de tidigare spelen i serien på de föregående plattformerna. Nu känns rörelserna så mycket jämnare.
EMIL: Naturen är fin, rörligheten och färgerna, sjöstriderna är utomordentliga. Det enda som är lite minus är ansiktena, de ser inte levande ut.
TEDI: Karibien är som gjord för Assassin's Creed. Eller kanske tvärtom?

Betyg (1-10)
T: 9,5
E: 8,5

Spelbarhet

Bild: X3M/Hovet

TEDI: Du hoppar rakt in i en knappstorm på havet där du ska sänka 3 stycken skepp, om du inte har någon tidigare erfarenhet av AC kan det kännas ytterst hektiskt. Ståtligt, men hektiskt.
EMIL: Efter att bara ha provat AC en gång tidigare på PS3 måste jag själv säga att de var lättare att manövrera knappstormen än väntat.
TEDI: Det känns lite som om handkontrollen har för få knappar för vad AC egentligen kräver. Men efter en timme kan du inte riktigt lägga ner kontrollen ändå.
EMIL: Man sugs in i spelet redan efter första uppgiften man får.
TEDI: Jag förstår ännu inte varför man tyckte att "skepp-ohoj" skulle prägla åtminstone 50% av det nyaste AC-spelet - jag var inte alls speciellt exalterad kring havslivet när det introducerades i AC III:an. Kanonfajt på havet var och kommer aldrig bli ACs starkaste sida.
EMIL: Att hoppa på tak och spionera på vakter för att sen lönnmörda dem utan att nån ser är spännande.

Betyg (1-10)
T: 8
E: 9

Musik- och Ljudvärld

TEDI: På alla sätt fantastiskt. Olika språk, fotsteg, svärdkling, piratvisor - till och med ljudet av "fienden-är-här-fram-med-svärdet-och-slå-dem" - ALLT är perfektion vad beträffar ljudvärld.
EMIL: What he said… Hur flaggan låter när den fladdrar i vinden till valsången när man är på valjakt, ljudet fienden gör när du attackerar denne, allt låter så realistiskt.

Betyg (1-10)
T: 10
E: 9,5

Svårighetsgrad

TEDI: Svårt, vill jag säga. Mycket på grund av att det är tidskrävande, även om du vill rusa genom spelet, så behöver du ha tålamod och då du inte packar med det, får du stryk.
EMIL: Jag vill säga att det är ganska lätt, man kommer in i spelet snabbt, knapparna spelar med dig och ibland vet spelet vad det är du vill göra till näst och gör det automatiskt åt dig.
TEDI: Assassin's Creed har alltid byggt på "synkronisering", gärna full synkronisering i karaktärens minnen, det kräver att du utför allting till bästa möjliga 100%. Då blir det svårt.
EMIL: Om du ska vinna spelet till 100% får du så klart boka in tid i kalendern, men omöjligt är det inte alls, bara tidskrävande.
TEDI: Sen igen finns det inbitna Assassins världen över som kan knapparna och spelmanövringen utantill i sin sömn (jag vill räkna mig till de fansen), då märker man att sättet lönnmördaren klänger på husväggar, sättet han slåss på - så gott som all kontroll är helt som 2007, när första spelet utkom. Nu har man ju såklart bara piffat upp finliret.
EMIL: Inte lätt som en plätt, men nästan.
TEDI: Mångsidigare avrättningar på fienderna, de känns oändliga. Vilket är spelets, i mitt tycke, absolut bästa känsla. Och när du väl lär dig att avvärja anfall och slå tillbaka, då är fajterna rentav lätta. Men jag håller mig kvar vid att kalla spelet Svårt. Det kräver din fulla uppmärksamhet, som en supersöt hundvalp. En ytterst icke rumsren valp, dock.

Betyg (1-10)
T: Svårt.
E: Lätt

Slutsats

Medeltal: Medel.
Helhetsbetyget landar på 8,7.