Kjell Ekholm: Miljoner på nätet men några euron i fickan
Nu ser det ut som om skivindustrin igen håller på att få tillbaka den kontroll som man förlorade då nedladdning av musik blev möjlig på webben. Men vad betyder det för artisten om det är miljoner uppspelningar på YouTube?
”If you can´t beat them join them”
När det blev möjligt att gratis ladda ner musik från nätet så stod skivbolagen som lamslagna inför den nya tekniken. Den första stora fildelaren Napster hade till och med erbjudit ett samarbete men då tackade alla nej till den möjligheten. Nu 15 år senare så har skivbolagen lärt sig sin läxa. Med devisen ”If you can´t beat them join them” gick de fyra största skivbolagen in som delägare i Spotify och nu har pengarna börjat rulla in igen.
Men hur har det gått för artisten?
Debatten om Spotify och pengar som genereras där genom nedladdningar men främst genom reklamer, startades av musikern David Byrne.
I en kolumn i The Guardian avslöjade han att sommarens största hit Get Lucky med Daft Punk hade över 104 miljoner uppspelningar (streaming obs inte nedladdning) men musikerna fick dela på futtiga 26.000 $. Jo det är också mycket pengar men i förhållande till populariteten är det en spottstyver då man jämför med vad skivförsäljningen i tiderna kunde generera.
I Finland var det Anssi Kela som reagerade och skrev en blogg om historien om låten Levoton tyttö som var en av de största hitlåtarna under året och som han hade spelat in.
För över en miljon uppspelningar på Spotify hade Kela fått 2300 euro. Många musiker tyckte Kela var småaktig för 2300 euro är också stora pengar för många men de glömde kanske lägga det i relation till låtens popularitet.
Ny businessidé
Men hur är det då med YouTube? Idén kläcktes 2005 av 3 killar som tidigare hade grundat PayPal. Nu hade de en ny businessidé som de ett år senare sålde vidare till Google för 1,3 miljarder euro (just det 1300 miljoner euro). Man räknar att ca 1 miljard varje månad besöker YouTube. Hur mycket pengar som YouTube håvar in per månad i reklamintäkter kan man bara drömma om.
Men vad får artisterna?
Vi kan ta som exempel Justin Biebers låt Baby som förra månaden hade spelats upp hela 74 miljoner gånger. YouTube betalar 2,50 $ för varje påbörjat tusental av en videouppspelning vilket betyder 185.000 $. YouTube håller hälften av det här dvs 92.500 $. Av det här får bandet eller artisten ca 35 % att dela på dvs 60.125 $. Det är stora pengar naturligtvis men utgå också från att det är 74 miljoner som har sett videon. Med 7,4 miljoner streamingar så blir det ju drygt 6.000 $ och det är få finländska artister som når upp till det. Med 5 medlemmar i bandet skulle det bli 1.200 $/medlem.
Och varför skriver jag det här?
Jo, helt enkelt för att visa att miljoner på nätet kan betyda några futtiga euron i fickan. Hur mycket som skivbolagen får av de pengar som rullar in både på YouTube och Spotify är s.k. affärshemligheter men jag tror inte jag gissar helt fel om skivindustrin nu slagit hackan i den största guldådern sedan cd-skivan kom. Detta i en tid då nedladdningarna och cd försäljningen sjunker medan uppspelningar på webben och hör och häpna vinylskivförsäljningen stiger.
Men önskan om en bra Alla hjärtans dag till alla.