Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protesterna fortsätter också i östra Ukraina

Från 2014
Demonstration vid en tv-station i Dnipropetrovsk i Ukraina
Bildtext Protestaktion vid en tv-station i Dnipropetrovsk.
Bild: Kerstin Kronvall

Demonstrationerna i Ukraina har nu pågått i tre månader och inget tyder på att de skulle mattas av, snarare tvärtom. Efter att myndigheterna har slagit ned demonstrationerna med våld i allt flera städer är beslutsamheten bland demonstranterna ännu större.

Många människor är nu också oroliga och bekymrade över framtiden. Jag träffar väldigt många som överväger att flytta bort från Ukraina. Vi vill inte flytta, vi vill leva här bland våra vänner och släktingar, säger ett ungt par. Men om det blir våldsamheter och vi känner att våra liv är hotade, då flyttar vi.

En ung man som heter Viktor Levsjenko berättar att han tänker på att flytta till Kanada. Jag är fosterländsk, säger han, men jag känner att det är bäst att flytta. Jag frågar om han har de språkkunskaper som behövs och med ett leende svarar han ”a little bit”.

Många skadade

I staden Dnipropetrovsk (Dnepropetrovsk på ryska) som ligger cirka fyrahundra kilometer österut från Kiev drabbade demonstranter och specialstyrkornas män samman i slutet av januari. Beskrivningen av det som hände varierar beroende på vem man talar med men resultatet var att många civila måste uppsöka sjukhus med allvarliga skador. Många hade sår i huvudet.

Industrin försvagad

Dnipropetrovsk är en miljonstad, enligt uppgifter från 2013 bodde där då 1 000 111 personer. Stadens viktigaste inkomstkälla var tidigare verkstadsindustrin. Här fanns en av Sovjetunionens största militära industrier, man byggde raketer. Nu går industrin dåligt och många har förlorat jobbet.

Tältläger

I en park i närheten av centrum ligger en tältby. Här håller de som stöder president Janukovytj till. Då jag besöker platsen är det folktomt. Några män i specialstyrkornas uniformer står och pratar och jag frågar om jag kan få en intervju. Jag visas vidare till den som har högst rang.

Tältläger för president Viktor Janukovytjs anhängare i Dnipropetrovsk
Bild: Kerstin Kronvall

Det är en lång och mager man med ett ansikte som tyder på intensiv fysisk träning. På min fråga om en intervju svarar han med ett riktigt vackert leende och en ursäkt. Han får inte uttala sig, det gör bara de pressansvariga. Jag får inget svar på frågan var jag kan hitta någon som får uttala sig men mannen ber än en gång om ursäkt.

Demonstrationer på olika håll

Här i Dnipropetrovsk har man inte byggt några barrikader som i huvudstaden Kiev. Här pågår heller inte demonstrationer varje dag. De som vill se presidenten stiga åt sidan demonstrerar regelbundet på olika håll i staden och med olika teman.

Jag träffar en grupp som samlas utanför en populär tv-kanals redaktion. Några unga kvinnor har fäst röda tejpbitar över sina munnar och håller en banderoll där det står ”om du inte kan låta bli att ljuga – tig”. Gruppen som samlas på platsen skanderar samma slogan och delar ut flygblad.

Gatuvy från Dnipropetrovsk
Bildtext Gatuvy i Dnipropetrovsk.
Bild: Kerstin Kronvall

Orsaken till att de demonstrerar just här är den att tv-bolaget aldrig har berättat om dem som skadades i sammandrabbningen i januari. Demonstranterna anser att det bryter mot journalistisk moral att inte publicera sådana nyheter. De säger att bolaget kommer med falska uppgifter i sina nyhetssändningar.

Milismän diskuterar

Några milismän står i närheten och iakttar det som sker. Då en äldre man går fram till en överste för att övertyga honom om att det var milisen som gick till angrepp, inte demonstranterna som stormade en administrativ byggnad, inleds en livlig diskussion.

Till skillnad från milismännen i Kiev samtalar de i Dnipropetrovsk med demonstranterna. Stämningen är inte vänlig, långt därifrån, men den är heller inte direkt fientlig.

Ingen av dem jag talar med har något svar på hur läget i Ukraina ska lösas.