Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jag är varken provokatör eller diplomat

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:05.

Ni ska inte skrika åt mig! Jag ryter så jag själv blir häpen, men mannen som nyss var rasande för att jag fotograferade under en demonstration i Dnipropetrovsk ger sig inte.

- Jag är trött på ert fotande, ni kommer hit och provocerar oss, vrålar han så folk runt omkring oss tittar intresserat. Ni skulle vara med på Majdan!
- Jag har varit på Majdan, säger jag ilsket.
- Aj, var då?
- I Kiev, jag är en journalist från Finland.
- Ja, ni säger att ni är journalist men vi vet nog. Ni är provokatör!

Det förekommer att främmande människor dyker upp på demonstrationer och provocerar fram överdrivet beteende och ibland våld. Men hur jag än vänder på tanken har jag svårt att förstå hur han kan tro att jag med min finländska accent är provokatör.

En stund senare står jag och beställer kaffe i ett kafé mitt emot den park där demonstrationen pågår.

- Kommer ni från Finlands ambassad, frågar en man som står intill mig.
- Nej, jag kommer från Finland men inte från någon ambassad.
- Jag tycker att vi har träffats på ambassaden i Kiev.

Eftersom jag aldrig har varit på någon mottagning på ambassaden i Kiev vet jag att han har fel men samtidigt tycker också jag att mannen ser bekant ut. Efter en stunds parlamenterande kommer vi fram till att jag har intervjuat honom för flera år sedan i Kiev. Han är ekonom och jobbar på ett forskningsinstitut.

Jag måste erkänna att det känns en aning konstigt att överraskande här i Dnipropetrovsk som jag besöker för första gången träffa någon om inte bekant så i alla fall någon som jag sett tidigare.

Möten och människor