Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fler britter stöder EU-fientligt parti

Från 2014
Uppdaterad 17.02.2014 11:27.
Westminster, Towern och Big Ben i London.
Bild: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Allt fler britter stöder det EU-fientliga partiet UK Independence Party (Ukip). Många är trötta på att Bryssel kan styra och ställa över London.

Var femte britt kommer att rösta på det EU- och immigrationsfientliga partiet Ukip i Europaparlamenstvalen i år, visar en undersökning som tidningen The Guardian låtit göra i Storbritannien.

Men vad är det som får en del britter att välja att rösta på populistpartiet?

Hackney i östra London är ett område som ett parti som Ukip har lätt att kritisera. Stadsdelen har under de senaste två århundradena varit en av de platser där invandrare till Storbritannien slår sig ner. Också i dag är gatubilden en blandning av olika kulturer, språk och kläder. Det är en tolerant stadsdel där Labour vunnit i lokalval sedan 70-talet. Men också här finns Ukip väljare.

- Jag tänker rösta Ukip. Jag är trött på att Bryssel kan styra och ställa över London, säger Geoffrey.
George kan också tänka sig att rösta på Ukip.
- De är det enda partiet som representerar engelsmännen, säger han.

- Deras immigrationspolicy skrämmer mig, säger Blarina som flyttat till Storbritannien från Albanien
- Det finns problem i det här landet, men politikerna vill inte alltid fokusera på problemen, i stället skyller de på oss immigranter.

Enligt undersökningen som gjorts av The Guardian kommer Ukip att hamna på tredje plats i Europaparlamentsvalen i maj. Det blir i så fall första gången ett immigrationsfientligt parti kammar hem så många röster i Storbritannien.

Ukip på tredje plats

Eftersom den brittiska politiken domineras av två stora partier är det alltid en stor nyhet då ett av de mindre partierna kan tävla med Labour och de konservativa. Enligt undersökningen skulle Ukip få 20 procent av röstandelen och de konservativa bara fem procentenheter mer.

Enligt undersökningen kommer bara 27 procent av britterna att rösta i valet.

Britterna röstar också olika i olika val. Ett starkt understöd för Ukip nu behöver nödvändigtvis inte betyda att partiet får lika många röster i parlamentsvalet 2015.

- Jag tror inte att Ukip kommer att få ett lika starkt understöd i parlamentsvalet, säger Rodney Barker som är professor i politik vid The London School of Economics.

De kommer antagligen att få en del väljare att rösta på ett sådant sätt som hindrar Ukip från att få röster, något som är möjligt i Storbritanniens first-past-the-post-system.

Men just nu har partiets ledare Nigel Farage skäl att fortsätta le. Trots att Ukip varit med om flera skandaler under de senaste månaderna har partiets väljarstöd vuxit. Inte ens Ukip parlamentarikern Godfrey Bloom som kallade de länder i tredje världen som får bistånd av Storbritannien för "bongo-bongo-länder", orsakade partiet någon större skada. Även om partiet fick mycket kritik i de brittiska medierna.

Konservativa skuffas högerut

Trots att Ukip antagligen inte i praktiken kommer att få någon makt i Westminster, har partiet lyckats skuffa de konservativa högerut. Euroskeptikerna inom Tory-partiet har blivit allt högljuddare och det har tvingat David Cameron att bli tuffare både då det gäller EU och immigration.

Även om Ukip faller i glömska inom några år har de bidragit till att få den nuvarande regeringen att lova att hålla en folkomröstning om Storbritanniens EU-medlemskap om de vinner nästa parlamentsval.

Nick Clegg, liberaldemokraternas partiledare och Storbritanniens vice premiärminister, är just nu en av de få brittiska politikerna som aktivt kämpar för att landet ska bli mer EU-vänligt. Hans parti väntas få omkring 9 procent av rösterna i valet i maj.

I Europaparlamentsvalet 2009 fick Ukip 17 procent av röstandelen.

Charlotta Buxton