Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

I Masku är arbetet med riksåttan i gång

Från 2014
Uppdaterad 12.12.2014 16:38.
Yle Nyheter TV-nytt: Ny motorväg Reso-Masku - Spela upp på Arenan

För en vecka sedan inleddes förbättringsarbetet på riksväg 8 mellan Åbo och Björneborg. Trafiksäkerheten på riksåttan är bland de sämsta i Finland och diskussionen om att förbättringar behövs har förts i åratal.

Årligen sker ett 30-tal olyckor på riksåttan, även liv skördas varje år. Ett av de farligaste ställena är korsningen i Masku, därifrån man nu inlett vägprojektet med att bygga nio kilometer motorväg till Reso strax utanför Åbo.

Kari Partiainen
Bildtext Projektchef Kari Partiainen.
Bild: Yle/Christa Mäkinen

- Utgångspunkten är att vi bygger nio kilometer motorväg. Sen ska grundvattenområdet i Masku skyddas och 19 broar byggas, säger projektchef Kari Partiainen vid Trafikverket.

Bildtext Arbetet har inletts med att röja i Masku.
Bild: Yle/Christa Mäkinen

Avsnittet mellan Reso och Masku hör till de mest trafikerade på riksåttan. Kari Partiainen säger att trafiksäkerheten är mycket dålig och att det är bra att man äntligen påbörjat arbetet. Korsningen i Masku är en av de farligaste och där inleds arbetet med att bygga en planskild korsning.

Bygget av det nio kilometer långa motorvägsavsnittet med bland annat planskilda korsningar kostar 45 miljoner euro. Tanken är att vägen ska förbättras ända till Björneborg. Staten har lovat 100 miljoner euro för förbättrandet av hela sträckan, men hur och när de arbetena sker är upp till nästa regering.

Läs också:
Arbetet på riksåttan inleds på måndag