Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Balansakt för kvinnor som vill kissa gratis

Från 2014
Uppdaterad 17.02.2014 17:06.
Helsingfors stads citytoalett
Bildtext Det gäller att ha balanssinne på den allmänna urinoaren bakom Gamla Saluhallen.
Bild: YLE/Helena von Alfthan

En motion som undertecknats av 26 ledamöter i Helsingforsfullmäktige kräver gratis citytoaletter för kvinnor. Initiativet till motionen har tagits av Sami Muttilainen (VF). Staden anser ändå att alla toaletter inte ska vara gratis. Motionen behandlas i stadsstyrelsen i dag måndag.

Urinoaren som är svår för kvinnor att använda är i dagens läge gratis, medan den rymligare toaletten för funktionshindrade kostar. Symbolbilderna för en man och en kvinna ovanför texten "urinoar. Ingen avgift" möter den nödiga helsingforsaren som vill använda stadens allmänna toaletter. Bredvid finns en rymligare toalett med skötbord - men att använda den kostar 50 cent.

I Muttilainens motion krävs att stadens 36 citytoaletter skulle vara gratis för alla.

- Varför skulle snubbar i praktiken komma gratis in, samtidigt som skidin, funktionshindrade och kvinnor hamnar på andra plats, undrar Muttilainen.

Det är meningen att kvinnor ska kunna använda urinoaren som är gratis. Citytoaletten bakom Gamla Saluhallen är ren och luktfri, inuti finns en jättetratt med en smal metallkant. Här är det är tänkt att kvinnor ska kunna balansera sina rumpor.

- Man kan balansera på huk, men inte går det att sitta där. Inte är det någon damtoalett, den passar nog bara för snubbar, säger Muttilainen.

Samlingspartiet röstade emot förslaget

Nämnden för allmänna arbeten behandlade motionen i slutet av november. Då röstade man mot gratis toaletter för alla, och för en fortsättning av det nuvarande systemet. Samlingspartiets Dennis Pasterstein som sitter i nämnden röstade mot att alla toaletter ska vara gratis.

Bildtext Janica och Jeanette Borg vill ha jämställda toaletter.
Bild: YLE/Helena von Alfthan

- Jag tror att de personer som använder den delen av toaletten som kostar, gärna betalar den lilla summan på 50 cent. De får en ren och snygg plats att uträtta sina behov på eller byta blöjor på barnet. Om båda sidorna kostade, skulle de få gå in på en toalett där till exempel män har skvätt lite här och där, säger Dennis Pasterstein.

Frågan bordlades förra veckan i stadsstyrelsen. Beredningen föreslår att toaletterna ska kosta som tidigare. Stadsstyrelseledamot Sirpa Puhakka (VF) säger att hon kommer att komma med ett motförslag på mötet i dag måndag. Fullmäktige avgör frågan den 26 februari.

Jeanette och Janica Borg som tar en promenad på Esplanaden har inte besökt stadens allmänna toaletter, de har trott att de kostar och är smutsiga. För dem är det en nyhet att det finns gratis urinoarer där kvinnor kan balansera sig till en lättnad. De tycker Muttilainens motion låter bra.

- Det skulle vara väldigt bra om det skulle vara gratis, speciellt som man inte vet hur bra urinoardelen lämpar sig för kvinnor. Det är inte riktigt jämställt att den ena är gratis och den andra inte, säger Janica Borg.

Läs också: Merja Vallinoja: Inte omanligt att sitta och kissa