Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Merja Vallinoja: Inte omanligt att sitta och kissa

Från 2014
Uppdaterad 17.02.2014 08:55.
Bild: YLE/Jussi Nahkuri

För några veckor sedan hade vi ett tiotal sjuåriga pojkar på födelsedagskalas hemma hos oss. Varje gång vi ordnar barnfest slås jag av tanken att vi kanske borde spara städenergin till efter kalaset. Också den här gången var golvet och sofforna fulla av krossade chips, halvätna muffins och klibbiga lemonadfläckar.

Det var bara att le ett glatt mammaleende och konstatera att barnen hade haft roligt. Lika roligt hade ändå inte jag då jag öppnade toalettdörren ...

Det var kiss på golvet, kiss på toaringen och ospolat i båda toaletterna. Medan jag skrubbade rent skänkte jag en tacksam tanke till min mamma som rådde mig att uppfostra mina egna barn till att sitta då de kissar.

Under studietiden berättade en av mina studiekompisar hur hennes sambo satt då han kissade. Och använde toalettpapper dessutom. Det hade hans tyska föräldrar lärt honom.

Lite lustigt, men ack så förnuftigt, tyckte vi andra medan vi satt och smuttade på vinet och skvallrade vidare.

Är det ett tecken på manlighet att stå och kissa? Är det därför man ser män stå och utmärka sina revir i portgångarna i arla morgonstund?

Visst har jag många gånger avundats hur lätt det är för män att bara öppna dragkedjan och mer eller mindre diskret rikta strålen mot närmaste buske. För kvinnor gäller det att springa in i närmaste varuhus och leta efter toaletten. Eller låtsas vara kund på någon restaurang och smyga sig till toaletten längst bak i salen.

Det värsta är då man går på konserter, cirkus eller andra tillställningar och man inte har något annat val än att uppsöka en bajamaja. Nöden har ingen lag, så där står man med benen i kors och hoppas att just den bajamajans förra kund var en kvinna. För då kanske hon har putsat ringen innan hon satte sig ner. Är det däremot en man, så kan det ha strittat både hit och dit.

I Helsingfors stadsstyrelse ska man på måndag diskutera en fullmäktigemotion som skulle göra det gratis att använda de allmänna invalidtoaletterna i staden. De lär användas främst av kvinnor och funktionshindrade eller som skötrum då man ska byta rent på barnet. Pissoardelen är däremot gratis så där kan män strila fritt.

Med tanke på jämställdshetsaspekten så är jag för gratis kissande. Men å andra sidan är jag rädd för hur toaletterna kommer att se ut om det faktiskt blir gratis att använda dem.

Det enklaste skulle vara om alla föräldrar skulle lära sina söner att det är okej att sitta och kissa. Nu när vi dessutom lever i en henvärld så är det väl inte så stor skillnad längre hur man gör det, bara det hittar rätt?