Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

P-piller för män en begravd idé

Från 2014
Uppdaterad 17.02.2014 12:24.
En P-piller karta
Bild: Yle

I tiotals år har forskare försökt få preventivpiller för män ut på marknaden. Nu ser det ändå ut som att idén om hormonella preventivmedel för män helt har slopats. Orsaken är biverkningarna och att p-piller för män anses vara för opraktiska.

Hormonella preventivmedel för män har undersökts i tiotals år. I Finland är det forskare vid Väestöliitto och Turun yliopisto som har hållit i trådarna för den här forskningen.

Forskningen har gett goda resultat och man har också lyckats utveckla en produkt som fungerar nästan lika bra som kondomer. Det här gäller i synnerhet för asiatiska män. För europeiska män har det nya preventivmedlet ändå inte fungerat lika bra.

Forskningen avslutades för några år sedan då Världshälsoorganisationen WHO:s forskning i Asien avbröts på grund av att självmordsfallen ökade. Det fanns misstankar om att hormonerna i p-pillren ökade självmordsbenägenheten bland män. Säkra biverkningar var allvarlig akne och viktökning.

Enligt läkemedelsindustrin och forskarna var p-pillrens biverkningar större än nyttan, och därför lades forskningen på is.

Enligt Jorma Toppari, som är professor i fysiologi vid Turun yliopisto, är det osannolikt att forskningen kommer att tas upp igen.

Männens p-piller anses för opraktiska

Utöver biverkningarna anses också de hormonella preventivmedlen för män vara opraktiska. Att få hormonerna i pillerform är inte helt säkert, eftersom ämnet absorberas sämre hos en del män.

- Man tvingas ta stora mängder av hormonet, och det är mycket svårt att veta hur bra det absorberas av kroppen. Därför kan olika människor få helt olika testosteronnivåer, beroende på hur bra ämnet absorberas.

Alternativ till piller är därför hormonsprutor eller kapslar som placeras under huden, och som ger en mera jämn hormondos.

- De här praktiska problemen gör att en stor mängd av männen inte skulle välja den här formen preventivmedel, och därför kommer det aldrig att slå igenom, säger Toppari.

Egna testosteronproduktionen upphör

Hormonella preventivmedel för män fungerar genom att mannens kropp ges extra testosteron, vilket leder till att testiklarnas egen produktion nästan helt avtar. Utöver det här behövs också progesteron-hormon.

Hormonpreparatet borde ändå lyckas förhindra produktionen av spermier helt och hållet. Med tanke på att mannen producerar kring tusen spermier i sekunden under hela livstiden, är det här en stor utmaning.

- För män borde man lyckas bromsa upp produktionen helt, men för kvinnor kräver preventionsmedlen inte lika mycket, säger Toppari.

Forskarna söker nu nya lösningar på hur man ska kunna utveckla ett fungerande preventivmedel för män. Bland annat försöker man påverkar spermiernas befruktningsförmåga. Bäst är ändå utsikterna för att kunna förbättra preventivmedlen för kvinnor, menar Toppari.

Tuomas Keränen/Yle Helsinki