Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ministerium: Puheloinens hyresbidrag OK

Från 2014
Uppdaterad 17.02.2014 16:52.
Bostad i bakgrunden, euromynt i förgrunden
Bild: Yle

Försvarsministeriet anser att det höga hyresbidraget till Försvarsmaktens kommendör är i sin ordning.

Ministeriet uppger att det har haft befogenheter att av specialskäl betala mer än vad den allmänna regeln föreskriver, 35 procent av hyran. Försvarsmakten bidrar med 53 procent av kommendör Ari Puheloinens hyra, och ministeriet meddelar att gäller tills Puheloinen går i pension.

De speciella skäl som försvarsministeriet nämner är säkerhet och beredskap. Kommendören hyr en 145 kvadratmeter stor bostad i Helsingfors centrum, i närheten av huvudstaben. Han privata bostad ligger längre bort från från huvudstaben. Huvudstaben anser att kommendören inte kan bo i sin privata bostad av säkerhets- och beredskapsskäl. Försvarsministeriet ansåg att skälen var motiverade.

Försvarsmakten betalar nu drygt 3 400 euro i månaden för kommendörens bostad och kommendören betalar drygt 1 700 euro i månaden åt försvarsmakten.

- Poängen är den att när Puheloinen anställdes var det enligt gällande regler. Senare har man skärpt reglerna och man har beslutat att inte retroaktivt försämra hans bostadsförmån, det vill säga i praktiken sänka hans lön. En sådan kultur har vi inte i Finland. Man kom överens om att han ska få behålla dem tills han går i pension, vilket sker i år, säger försvarsminister Carl Haglund (SFP).

- Beslutet har fattats av min företrädares företrädare i enlighet med dåvarande direktiv.

- På min lott faller att se till att när nästa kommendör anställs sköts de här sakerna enligt rådande direktiv, säger Haglund. Han är inte helt övertygad om att man behöver hyresstöd i den här befattningen.

Diskussion om artikeln