Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Varför gör ni så lite damidrott?”

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 12:37.
Noora Räty, OS 2014
Bildtext Oklart när Noora Räty bär landslagsdressen för sista gången.
Bild: EPA / All Over Press

Det är en fråga jag som sportchef brukar få. Ibland är frågan säkert befogad, ibland har säkert vi sportjournalister orsak att se oss i spegeln när det gäller hur mycket damidrott vi tar upp och på vilket sätt.

Men det kan inte vara enbart sportjournalisternas uppgift att jobba för jämställdhet inom idrotten. Ansvaret ligger på många andra också. En viktig roll har förstås idrotten själv, närmare bestämt idrottsorganisationerna.

Just nu tänker jag på det internationella ishockeyförbundet IIHF. Tisdagen (18.2) är en aktiv hockeydag med sex matcher på programmet. Det tog förvånansvärt länge innan hockeyarrangörerna (i praktiken förbundet) gav ut matchordningen för de fyra playoffmatcherna för herrarna, men det schemat kom i alla fall.

Värre är det med damerna, det spelas nämligen också två placeringsmatcher för damer under tisdagen. I den ena matchen möts Finland och Ryssland i en kamp om femte plats. I skrivande stund är klockan 21.15 här i Sotji och ännu heller har varken OS-arrangörerna eller det internationella hockeyförbundet fått ut officiell information om huruvida matchen spelas klockan 12 eller klockan 16.30 lokal tid (10 och 14.30 finsk tid).

Det är inte alltid så lätt för oss sportjournalister att jobba för jämställdhet inom idrotten.

Diskussion om artikeln