Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Respekt gav hälsostationen priset

Från 2014
Uppdaterad 18.02.2014 12:45.
Inger Lindell är läkare vid Mårtensdals hälsostation.
Bildtext Läkare Inger Lindell kommer gärna på jobb till Mårtensdals hälsostation.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Ett långsiktigt jobb har lett till att Mårtensdals hälsostation har förärats utnämningen bästa arbetsplatsgemenskap i Vanda.

Det är enskilda personer som gör gemenskapen, och Toni Vuori menar att hälsostationen i Mårtensdal har turen att ha personal som är måna om gemenskapen. Man har också suddat ut hierarkin mellan till exempel läkare och skötare, och alla tas med i beslutsprocesser. Dessutom finns det ett ledord i hela gemenskapen - respekt!

En stor del av ansvaret för att arbetsplatsen ska vara fungerande ligger hos chefen.

- Som förman måste man hela tiden hålla sig ajour med hur personalen mår och vad det finns för problem - och framför allt våga ta i itu med eventuellt grus i maskineriet. En viktig uppgift är också att ständigt föregå med gott exempel, förklarar Vuori.

Gott rykte också bland utomstående

Det verkar också som om patienterna märker av gemenskapen. Lasse Huldén har besökt hälsostationen i många år, och han menar att en god arbetsgemenskap är viktig även för kunden.

- Nog skulle jag säga att det märks, alla går omkring och smajlar. Det känns väldigt sympatiskt. Alla verkar vara kompisar med varandra här, berättar Huldén.

För läkaren Inger Lindell innebär den goda arbetsgemenskapen att det är roligt att komma på jobb.

Toni Vuori, biträdande överläkare vid Mårtensdal hälsostation.
Bildtext Biträdande överläkare Toni Vuori säger att en bra arbetsgemenskap handlar om att respektera varandra.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

- Förut har vi jobbat på att patienterna ska ha det bra, vi har inte fokuserat på att mäta gemenskapen - men sedan då det kommer som socker på botten så är det ju väldigt roligt!

Mårtensdal hälsostation har ett gott rykte bland vårdpersonal, vilket har fört med sig en del klara fördelar.

- Det betyder att vi har flera sökande än vi kan ta emot, vi har alla läkartjänster fyllda och läkarna köar för att få komma till oss.

En av motiveringarna till att Mårtensdals hälsostation fick den aktuella utnämningen var att det är en arbetsplats där det är viktigt med respekt, något som Lindell tycker borde vara en självklarhet.

- Det är ju något man borde lära sig av mamma och pappa, jag tycker att alla människor ska ha respekt för varandra, säger Lindell.