Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

FFC: Många arbetsgivare bryter mot avtalsreglerna

Från 2014
Bildtext Problemet med brott mot avtalsreglerna är stort inom transportbranschen.

Många arbetsgivare bryter mot avtalsreglerna, visar en undersökning som löntagarcentralen FFC har gjort. Det här är vanligast på stora arbetsplatser.

Var tredje förtroendeman som hör till FFC, uppger att arbetsgivaren bryter mot de lagar och regler som gäller på arbetsplatsen. Inom transportbranschen gör över hälften av arbetsgivarna sig skyldiga till det här, visar undersökningen.

Enligt de uppgifter som man har samlat in från förtroendemännen bryter arbetsgivare i synnerhet mot lagen om samarbetsförhandlingar, men också ofta mot arbetsavtal och lokala avtal.

Storleken på arbetsplatsen är avgörande. Ju större arbetsplats det är frågan, desto vanligare är det att arbetsgivaren bryter mot avtalsreglerna.

Fyrtio procent av förtroendemännen som deltog i FFC:s undersökning uppger att avtalskonflikterna har ökat på arbetsplatsen.

Var femte förtroendeman har upplevt att arbetsgivaren har idkat påtryckning, för att få arbetstagarna att ge avkall på sina arbetsvillkor. Det här sker oftast genom hot om att dra bort alla extra förmåner, eller genom att hota med samarbetsförhandlingar eller uppsägningar.

Enligt FFC:s intressebevakningschef Janne Metsämäki visar resultaten att det finns mycket utrymme för förbättring inom arbetsplatsernas förhandlingskultur och personalpolitik.

Totalt 1174 förtroendemän deltog i undersökningen som Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC gjorde i december.

Diskussion om artikeln