Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Flera vargar rör sig i Västnyland

Från 2014
Uppdaterad 18.02.2014 15:47.
Vargspår
Bildtext Maria Wirén-Valo har fotograferat vargspår mellan Backgränd och Svartå i december.

Den senaste tiden har flera personer på olika håll i regionen sett vargspår.

- Det observeras fler vargar nu än tidigare. Det beror på att antalet ökar då vargarna kommer in i nya områden och då syns djuren ibland för oss främst då de "upptäcker" området. Så har vi från viltsidan också gett ut bra information om att man genast ska anmäla då man ser en varg eller spår av varg. Vi behöver få färska observationer, inte flera dagar gamla, säger Bo Krister "Bobi" Lindholm. Han är stordjurskontaktperson i Hangö jaktvårdsförening.

Bo-krister "Bobi" Lindholm
Bildtext Bo-Krister "Bobi" Lindholm.

De västnyländska vargarna rör sig främst i Hangö- och Ekenästrakten. Maria Wirén-Malo har fotograferat vargspår i december mellan Backgränd och Svartå och också där förekommer varg.

2 i Hangö, 2-3 i Tenala, 1 i Ekenäs

- Det går inte att säga hundraprocentigt, men det ser ut som om vi för tillfället har två vargar i Hangöområdet, två-tre i Tenala och i Ekenästrakten en. I Pojo inte vi inte sett några spår på en längre tid. Men vargen är ett rörligt djur. Att exempelvis röra sig mellan Tenala och Hangö är för en hanne som rör sig bara en lite småskritt, speciellt under förökningsperioden, säger Bo Krister "Bobi" Lindholm.

Lindholm är stordjurskontaktperson i Hangö jaktvårdsförening.

Smultna hundspår?

En del vargspår går Lindholm och tittar på och andra kan de efter diskussion avskriva som spår från något annat djur. Det som ibland kan likna vargspår är spår av en stor hund som smultit ett par dagar. Vargspåret är ändå lika stort som handflatan.

3 min
Programmet är inte längre tillgängligt

- Då vi är ut och kontrollerar så tittar vi bland annat på steglängder och om det finns fotspår runt om. Men idag kommer det in ganska få felobservationer, många har läst på.

Tycker du att folk är för oroliga?

vargspår i snön.
Bildtext Vargspår från 11.2. Fotot taget i Smedsede i Tenala.

- Nej. Vi har nog ingen hysteri här i trakterna, och det behöver vi inte heller. Men en sund inställning till stora rovdjur bör man alltid ha.

- Det är viktigt att veta vem man har som granne, en som för det mesta är helt osynlig. Ibland tvingas den att gena lite och då ser vi vargen. Eller så händer det att vi sitter tysta och plockar bär, vinden är från rätt riktning eller stjärnorna lyser klart på himlen. Då kan den gå förbi av misstag så att vi ser den.

- Men oftast finns det ingen chans att få se den. För det mesta för vi ett sådant oljud och doftar så att det luktar illa för dem. Då söker sig normalt djuren undan.

Skicka in dina observationer

Har du egna observationer eller fotografier? Skicka in till oss och skriv gärna var och när det är taget.
E-posta till
radiovega.vastnyland@yle.fi

eller skicka sms till 16261.
Skriv då först VEGAVN och lägg ett mellanslag och skriv ditt meddelande och/eller lägg in ditt foto.