Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dricker du vin med gott samvete?

Från 2014
Uppdaterad 18.02.2014 20:16.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Etiska viner efterlyses - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Alko hör till världens största enskilda inköpare av vin och borde använda sin ställning till att forcera fram bättre arbetsförhållanden i producentländerna, anser aktivister för rättvis handel.

De nordiska alkoholmonopolen har sedan 2008 samarbete i sin upphandling och sedan 2012 förutsätts vinproducenterna lova att följa internationella etiska regler om arbets- och produktionsvillkor. Alko gör dock inte gemensamma inköp med de andra nordiska monopolen, uppger Elina Tompuri på Alkos informationsavdelning.

Reglerna är utarbetade av organisationen Business Social Compliance Initiative BSCI.

Riskländer

Enligt Alko kommer 60-70 procent av de viner som köpts in från så kallade riskländer att ha följts upp i samarbete med det svenska Systembolaget för att kontrollera att vinerna produceras enligt de etiska reglerna.

Nordiska monopol

Riskländer är enligt Alko länder som inte alltid följer internationella avtal när det gäller arbetslagstiftningen. I sådana länder brister det också i övervakningen och skördearbetarna kan ha ett svagt anställningsskydd. Enskilda länder utpekas inte.

Missförhållanden

Den svenska organisationen Swedwatch säger i en rapport från i fjol att det råder fortsatta missförhållanden på vingårdarna i Sydafrika, Chile och Argentina, där nästan hälften av Alkos viner produceras.

Swedwatch är den svenska motsvarigheten till Finnwatch, som granskar hemlandets företags verksamhet i tredje världen.

Då rapporten gjordes i slutet av fjolåret hade vinproducenterna redan i nästan två år förutsatts ha etiskt hållbara arbetsförhållanden.

Inte tillräckligt

Enligt Föreningen för etisk handel visar detta att Alko och Systembolaget inte gör tillräckligt för att kontrollera hur vinerna produceras.

- Alko kunde på egen hand gräva fram uppgifter om produktionsförhållandena, säger föreningens verksamhetsledare Lotta Staffans och framhåller att Systembolaget och Alko är världens största enskilda inköpare av vin.

- Alko är en stor aktör på världsmarknaden och de villkor bolaget ställer upp kan ha en stor inverkan på förhållandena för arbetarna på vingårdarna, påpekar Staffans.

Nej till bojkott

Hon rekommenderar dock inte att konsumenterna bojkottar viner från länder med missförhållanden. I stället kan man låta Alko få veta att man som konsument är intresserad av vinernas bakgrund.

På Alko lovar man att personalen på förfrågan tar reda på varifrån vinet kommer och under hurudana förhållanden arbetarna som producerat vinet jobbar. Sanktioner finns vid behov.

- Lösningen på uppdagade problem med etisk produktion är inte att bryta leveransavtal utan att påtala dem och kräva korrigerande åtgärder. Om producenten eller leverantören inte vidtar de åtgärder som krävts inom överenskommen tidtabell har Alko möjlighet att ta bort den aktuella produkten från sitt sortiment. Tills vidare har Alko inte behövt ta till sådana sanktioner, säger Elina Tompuri på Alko.

Etiskt, Fair Trade och ekologiskt

Bildtext Alkos försäljning i miljoner liter 2013.
Bild: Yle Nyhetsgrafik

På Alkos hyllor finns också så kallade Fairtrade- och Fair for Life-viner (Rättvis handel) som är certifierade enligt andra regelverk än BSCI:s. Det finns olika organisationer som ger licens för rättvisemärkning.

Enligt Alkos chef för ansvarsfull verksamhet Marja Aho kan konsumenten åtminstone då det gäller dessa etiska viner vara säker på att vinarbetarna fått ordentlig lön och inte diskriminerats.

- Visst kan man lita på detta, säger Aho.

Alko säljer också viner som betecknas som ekologiska, vilket är ytterligare en skild definition. Ekologiska viner är i regel producerade utan konstgödsel och bekämpningsmedel. Alko följer EU:s definition.

Patrick Holmström Yle Nyheter
Elina Jämsen Yle Uutiset

Diskussion om artikeln