Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pussy Riot-medlemmarna släpptes

Från 2014
Uppdaterad 18.02.2014 20:16.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Två Pussy Riot-medlemmar greps i Sotji - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De två före detta medlemmarna i den ryska punkgruppen Pussy Riot uppges ha släppts efter att ha varit gripna i OS-staden Sotji.

Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova togs av polis på tisdagen, skrev de på Twitter vid lunchtid.

Senare twittrade Tolokonnikovas man att de har släppts.

I regmet utanför polisstationen där Pussy Riot sitter gripna.
Bildtext Polisstationen där Pussy Riot hölls.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

Orsaken till gripandet var oklart under tisdagen, men det verkar röra sig om att de två kvinnorna misstänks vara inblandade i en stöld som skett på ett hotell de bodde på.

Tolokonnikova och Aljochina tror själva att de greps på grund av en musikvideo som de vill filma in. Musikvideon skulle heta Putin lär dig älska ditt fosterland (Putin will teach you how to love your motherland).

Aljochina, Tolokonnikova och ytterligare en tredje kvinna fängslades i augusti 2012 för "huliganism med religiöst hat som motiv" efter att ha uppträtt med en protestsång i Frälsarkatedralen i Moskva. Aktionen ägde rum i februari 2012.

Både Aljochina och Tolokonnikova benådades i december 2012 då 20 000 fångar beviljades amnesti i samband med att Ryssland firade 20-årsjubiléet för landets konstitution.

Läs också: Pussy Riot-medlemmar greps i Sotji