Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Motorvägssaltet i grundvattnet ska granskas bättre

Från 2014
Motorvägen mellan Åbo och Helsingfors.
Bildtext Det är saltproblem vid motorvägen mellan Helsingfors och Åbo.
Bild: yle/Petra Thilman

Mätinstrument installeras på tre platser i grundvattenrör i Lojoåsen, nära Takaharju vattentäkt i Lojo, berättar miljöansvariga Arto Kärkkäinen vid trafikavdelningen i Närings- trafik- och miljöcentralen i Nyland.

På det sättet kan man mäta hur bra vattnets elektriska ledningsförmåga är - och ju bättre ledningsförmågan är, desto högre är salthalten.

Mätningar varje timme

Kärkkäinen förklarar att fördelen jämfört med de nuvarande vattenprovtagningarna är att de nya mätinstrumenten kollar salthalten med en timmes mellanrum dygnet runt - och därför kommer de mätresultaten i framtiden att ge mycket mer information.

På det här sättet får man reda på hur snabbt och när det blir stora variationer i salthalten.

De tidigare vattenprovtagningarna har visat på stor salthalt i augusti, vilket Kärkkäinen inte riktigt vet orsaken till.

Ganska allvarligt läge

Läget är ganska allvarligt i och med att vissa mätningar har visat på mycket höga salthalter i grundvattnet, säger Arto Kärkkäinen.

NTM-centralen har beställt mätinstrumenten, och får dem i vår.

Motorvägssaltet får inte användas så mycket

NTM-centralen har kraftigt minskat på den saltmängd som får användas när motorvägen i närheten av Lojo grundvattenområde saltas. Bara en tredjedel av salthalten jämfört med tidigare vintrar får användas.

Ersättning för vägsaltet?

Det är också möjligt att NTM-centralen kommer att ersätta vägsaltet med något annat medel i framtiden, säger Kärkkäinen.