Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Renzi - Italiens Obama?

Från 2014
Uppdaterad 20.02.2014 18:36.

Omvärlden har fått lov att snabbt sadla om och inse att Italien faktiskt kan komma att förnyas. Kanske Italien kan komma att bryta sig ur den gamla letargin som i decennier har lamslagit det politiska livet i landet.

I USA ser man Renzi som en motsvarighet till Barack Obama som väckte enorma förväntningar med sitt tal om en förändring som skulle utmana de gamla makthavarna i Washington.

Både i England och USA jämför man Renzi, 39, med Tony Blair som 41 år gammal tog över ledningen av Labour och gav partiet en jordskredsseger i det brittiska parlamentsvalet 1997. Den unge Blair hade gjort upp med den gamla vänsterideologin inom Labour, gått in för en modern socialdemokrati och styrt in partiet på en mer businessvänlig linje.
På samma sätt fick Matteo Renzi italienarnas uppmärksamhet för fyra år sen när han blivit ny borgmästare för den gamla renässansstaden Florens.

Skrotade eurokommunismen

Staden är känd för sina västeuropeiska eurokommunister men Renzi talade öppet om att dumpa den gamla politiska klassen i både Florens och Italien.

Sedan dess kallas han för Il Rottamatore, ungefär Skrotaren som gör upp med den gamla, stagnerade och korrumperade politiken i landet.

Renzi lovade göra upp med vänsterideologin i sitt parti Demokraterna, han lovade minska det italienska fackets makt och öppna den italienska arbetsmarknaden. Efter det manövrerade han ut sin konkurrent Enrico Letta, 47, och tog själv över som partiledare för Demokraterna.
Inte nog med att han förnyar den gamla center-vänstern.

Renzi har också blivit gratulerad av Silvio Berlusconi. Han har närmast utmanövrerat Berlusconi och dessutom neutraliserat Beppe Grillo, som representerar den oberäkneliga och bångstyriga italienska populismen.

Ungdom och substans

Liksom Tony Blair har Matteo Renzi vunnit anhängare för sin ungdom, handlingskraft och karisma. Men han har också klart sagt att han vill gå från ord till handling.

Den italienska grundlagsdomstolen har nyligen slagit fast att det nuvarande valsystemet är oacceptabelt och måste förnyas före nästa allmänna val. De invecklade valreglerna infördes efter diktatorn Mussolini men har också gjort det närmast omöjligt att bilda en stabil regering i landet.

Renzi har imponerat på sina anhängare genom att redan meddela att han i vår ska genomdriva en ny vallag, reformera både senaten och grundlagen och också arbetslivet och skatterna, allting nu i vår.

Kritikerna varnar för att Matteo Renzi står för mera stil än substans. Han är helt oerfaren i rikspolitiken och hans taktiska begåvning kommer att ställas på hårda prov när han ska driva igenom de stora reformerna Italien kräver.

Fixaren, anfallaren

Men hans framgångar kan också tillskrivas hans personlighet. Hans katolska konfirmationspräst Don Giovanni Sassolini säger att Matteo alltid fixade och organiserade nånting i sin ungdom.

- På fotbollsplanen ville Matteo alltid vara anfallaren, säger Don Giovanni.

Andra ser ett generationsskifte på kommande i italiensk politik.

I en analys i tidningen Corriere della Sera skriver Antonio Polito att Renzi har öppnat en ny sida i den italienska vänsterns historia.

- Renzis framgångar står för en politisk jordbävning. Han representerar Generation X som är födda på 60- och 70-talen. De har inga rötter till etablissemanget som tog över efter kriget och som kollapsade på 90-talet, skriver ledarskribenten Polito fylld av av optimism och framtidstro.