Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN och EU oroade över situationen i Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 19.02.2014 23:07.
Bildtext Catherine Ashton.
Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ

EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, har uttryckt sin oro över de senaste våldsamma kravallerna i Kiev. Över 10 personer har mist livet i tisdagens sammandrabbningar.

I ett uttalande säger Ashton att hon fördömer allt användande av våld. Ashton uppmanar den ukrainska ledningen att gå till grunden med krisen och kräver en snabb tillbakagång till parlamentariska principer.

De politiska ledarna måste erkänna sitt gemensamma ansvar för att återställa förtroendet och skapa förutsättningar för en effektiv lösning av krisen, säger Ashton i sitt uttalande.

Enligt Ashton måste det ingå i lösningen att en ny regering bildas, att man fattar beslut för att förnya grundlagen samt förbereder demokratiska och öppna presidentval. EU är redo att hjälpa Ukraina, tillägger Ashton.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon vädjar i sin tur till att de krisande parterna i Ukraina ska inleda en dialog. Ban uppmanar både regeringsstyret och oppositionen att avhålla sig från våld, meddelar Ban via FN:s informatör Martin Nesirky.

Också USA och militäralliansen Nato har uttryckt sin oro över händelserna i Ukraina. Enligt Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen måste alla parter nu avstå från våld.

Merkel och Putin överens

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel och Rysslands president Vladimir Putin har kommit överens om att allt som är möjligt ska göras för att hindra att våldet i Ukraina förvärras.

Vid en presskonferens på onsdagen sade Merkel att hon har informerat Putin om att utrikesministrar från Frankrike, Tyskland och Polen ska åka till Kiev på torsdag för att diskutera krisen.
Merkel sade att man kommer att stå i nära kontakt med Ryssland.