Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Åttaårig pojke lurad på nätet

Från 2014
Uppdaterad 19.02.2014 11:17.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle

Han spelade ett spel via nätet. Då blev han kontaktad av "Camilla", 11 år. Hon sa att hon ville hjälpa pojken att bli VIP-medlem i spelet. Det ledde så småningom till att pojkens pappas kreditkort låg öppet på nätet i sju timmar.

Janne Smeds 8-årige son spelade spelet MovieStarPlanet på nätet. Där chattade han med "Camilla", 11 år.

- Min pojke hade fått en ny kompis som kallade sig Camilla. Och nånstans när man läser de här diskussionerna med vuxna ögon så ser man när stämningen i diskussionerna ändras, berättar Janne Smeds.

8-åring lurad på nätet

Programmet är inte längre tillgängligt

MovieStarPlanet är en social onlinevärld och det som började som en oskyldig diskussion utvecklades till en övertalningskampanj. Personen bakom namnet lyckades får åttaåringen att ge ut kod och lösenord. Det innebar att hon fick tillgång till Janne Smeds kreditkortsuppgifter. Smeds hade tidigare använt dem för att köpa ett spel så uppgifterna fanns på den dator som sonen använde.

Smeds spärrade sitt kort och fick sedan veta att "Camilla" inte hade lyckats köpa något med kortuppgifterna.
- De sa att det finns inga lyckade transaktioner.

Använd alltid olika lösenord

Alexander Granholm är webbutvecklare på svenska yle. Han varnar för att använda samma lösenord på flera olika platser på nätet.

- Mata in dem skilt varje gång. Och ha ett tillräckligt svårt lösenord. Och använd aldrig, aldrig samma lösenord på många olika ställen, säger Granholm.