Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

25 döda i Kiev, oppositionshögkvarteret brinner

Från 2014
Uppdaterad 19.02.2014 11:41.
Programmet är inte längre tillgängligt

Oppositionshögkvarteret vid Självständighetstorget i Kiev står i lågor. Minst 25 människor har dödats och hundratals har skadats när polisen gick till angrepp i natt. Nyhetsbyrån Reuters sänder live från Kiev, du kan se sändningen här.

Våldsamheterna i Ukraina trappades upp i natt när polisen angrep aktivister på Majdan eller Självständighetstorget i centrum av Kiev.

Åtminstone 14 aktivister och sju poliser har dödats och hundratals har skadats sedan våldsamheterna trappades upp dramatiskt i går morse.

Läget förvärrades under nattens lopp då polisen angrep lägertältet på torget vid midnatt.

Polisen intog delar av Majdan

Säkerhetsstyrkor intog Fackföreningarnas hus som aktivisterna har använt som sitt högkvarter. Det nio våningar höga huset började brinna och elden spred snabbt till demonstranternas tält på torget.

Polisen gick på nytt till angrepp tidigt i morse och presidenten Viktor Janykovitj styrkor har nu tagit över delar av torget, som försvaras av tusentals aktivister beväpnade med stenar och flaskbomber.

Polisen har bland annat använt tårgasgranater för att driva ut demonstranterna som har ockuperat torget i centrum av Kiev sedan november.

Programmet är inte längre tillgängligt
Nyhetsvideor: Demonstranter har dödats och skadats i oroligheterna i Kiev - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

För sent för kompromisser

Oppositionsledaren Vitali Klitjko träffade Janykovitj sent igår kväll men samtalen ledde ingenvart eftersom presidenten vägrar att dra tillbaka sina styrkor från torget.

Janykovitj försäkrade i morse att säkerhetsstyrkorna inte ger upp. Han uppmanade också oppositionsledarna att ta avstånd från vad han kallade radikala element som ockuperar torget.

Klitjko och andra oppositionsledare kommer knappas att följa uppmaningen och Klitjko sa i natt att det är friheten som står på spel och att det är presidenten som måste ge vika.

Detsamma kräver FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och USAs vicepresident Joe Biden som ringde upp Janykovitj i natt.

Biden uppmanade Janykovitj att inleda en meningsfull dialog med oppositionen men den ukrainska presidenten svarade i morse med att tiden är ute för kompromisser.

I stället har Kiev lamslagits. Både metron och infartsvägarna till huvudstaden har stängts och det rapporteras om oroligheter också på andra håll i landet, främst i västra Ukraina där aktivister lär ha ockuperat regeringsbyggnader i landets näst största stad Lvov.

Läs också:
Tuomioja fruktar fullskaligt inbördeskrig
”Det här kan bli det värsta som har hänt i Europa på många år”
FN och EU oroade över situationen i Ukraina
Protesterna fortsätter också i östra Ukraina