Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Ruohonen-Lerner ångrar att hon anställde kvinnliga assistenter

Från 2014
Uppdaterad 19.02.2014 20:59.
Pirkko Ruohonen-Lerner

Sannfinländaren Pirkko Ruohonen-Lerner som nyligen fick lämna posten som ordförande för partiets riksdagsgrupp, talar ut i dagens Helsingin Sanomat om det politiska spel som resulterade i att hon ersattes av Jari Lindström för några veckor sedan.

Ruohonen-Lerner säger att hon inte var medveten om vad som var på gång inom riksdagsgruppen, även om hon varnades. Hon hittade i höstas bland annat ett anonymt brev på sitt skrivbord, där det stod att Jari Lindström vill bli gruppordförande.

Trots varningen trodde Ruohonen-Lerner inte att hennes position var hotad. Därför kom det som en stor överraskning för henne att Lindström valdes.

I intervjun säger Ruohonen-Lerner att hon är medveten om att hon har rykte om sig för att vara besvärlig, delvis på grund av att hon under den här valperioden redan har haft fem assistenter.

- Det lönar sig att hellre anställa unga män än unga kvinnor. Det borde jag ha gjort redan 2007, så skulle jag inte ha behövt anställa en vikarie under mammaledigheten, och en vikarie för vikarien, säger hon.

Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo säger till Yle Nyheter att Ruohonen-Lerner uttalar sig som privatperson och att det inte ingår i partiets linje att diskriminera kvinnor i arbetslivet.

Senare har Pirkko Ruohonen-Lerner sagt att det handlade om ironi.